Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

woensdag 9 april 2014 13:45 - 15:15

W12 Forensisch jeugdpsychiatrisch onderzoek binnen het straf- en civielrechtelijk kader

Zijlstra, R.F., Kuin, J.I.M.

Voorzitter(s): J.I.M. Kuin & R.F. Zijlstra

Locatie(s): Zaal 2.10

Categorie(ën):

INHOUD

Juist bij jeugdpsychiatrisch onderzoek en behandeling in het kader van straf- of civielrecht ontbreekt het vaak aan motivatie bij de jeugdigen om gedrag te veranderen of aan bereidheid om zich te láten behandelen. Anderzijds zijn gedragsdeskundigen vaak zeer gemotiveerd om binnen vrijwillige behandelkaders te (be)handelen bij kinderen en jeugdigen met psychische problemen; vooral als sprake is van gepleegde strafbare feiten of een ernstige bedreiging van de ontwikkeling doordat de jeugdige zich onttrekt aan (ouderlijk) toezicht en begeleiding.

In deze workshop wordt verduidelijkt hoe en wanneer behandelaren op juridische kaders moeten letten en grenzen in acht dienen te nemen. Dit speelt een rol bij beoordelingen op het politiebureau en bij diagnostiek bij kinderen en jeugdigen die onder toezicht zijn gesteld of een machtiging uithuisplaatsing of een machtiging gesloten plaatsing hebben. Actuele thema’s rondom ‘vechtscheiding’, het ‘adolescentenstrafrecht’ en de mogelijke veranderingen door de transitie van de jeugdzorg worden aangestipt. Ook komt de mogelijkheid aan de orde om onafhankelijk kinder- en jeugdpsychiatrisch en/of -psychologisch onderzoek aan te vragen via het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie.

 

VORM

Met een plenaire voordracht, praktijkvoorbeelden en geanonimiseerde rapportages wordt gestreefd naar interactieve deelname. De co-auteur zal haar publicatie over de juridische kaders voor het gedragsdeskundig onderzoek binnen het personen- en familierecht toelichten.

 

LEERDOELEN

Deelnemers worden gemotiveerd om meer oog te hebben voor juridische kaders, zodat handelingsverlegenheid afneemt en mogelijke schade wordt voorkomen. Deelnemers worden gemotiveerd voor de opleiding tot pro justitia rapporteur binnen het Nederlands Register Gerechtelijk Deskundigen (NRGD).

 

LITERATUURVERWIJZING

  1. Jeugdpsychiatrie en Recht, N.Duits, J.A.C. Bartels, W.B. Gunning, Van Gorcum.
  2. Juridische kaders voor het gedragsdeskundig onderzoek binnen het personen- en familierecht. C. Brouwer, J. Kuin. NIFP.