Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

woensdag 9 april 2014 16:00 - 16:15

S12.3 Motivatie voor behandeling en verandering in verslaafde patiënten met een dubbele diagnose

Schellekens, A.F.A., Jong, C.A.J. de, Weert, G. de

Voorzitter(s): A.F.A. Schellekens

Locatie(s): Auditorium 1

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Motivatie voor behandeling en verandering zijn cruciaal in het succesvol doorlopen van een verslavingsbehandeling. Toch is het niet eenvoudig deze begrippen voorafgaand aan de behandeling in te schatten, en we weten weinig van de voorspellende waarde ervan voor de behandeluitkomst.

 

DOEL

De hoofddoelen van deze studie waren:

Het systematisch vastleggen van motivatie voor behandeling en motivatie voor verandering bij verslaafde patiënten met een dubbele diagnose;

Het onderzoeken van de relevantie van motivatie bij intake voor het succesvol doorlopen van de behandeling.

 

METHODEN

Bij 637 polydrugverslaafde patiënten met een dubbele diagnose, die startten met een 13 weken durende klinische behandeling, werd motivatie voor behandeling en verandering bij intake gemeten. De Motivation for Treatment (MfT) en de Readiness to Change Questionnaire werden gebruikt om de motivatie systematisch in te schatten. Uitval uit het behandelprogramma werd gemonitord, waarbij uitval binnen de eerste 30 dagen na opname werd beschouwd als vroegtijdige drop-out.

 

RESULTATEN

Patiënten rapporteerden sterke motivatie voor verandering wat betreft hun drugs- en alcoholgebruik, maar niet wat roken betreft. Lage motivatie voor behandeling was wel geassocieerd met vroegtijdige uitval, maar motivatie voor verandering had geen relatie tot vroegtijdige drop-out.

 

CONCLUSIE

Motivatie voor behandeling en motivatie voor verandering lijken verschillende concepten bij verslaafde patiënten met een dubbele diagnose. Hierbij lijkt de motivatie voor de behandeling vooral relevant voor het succesvol doorlopen van een behandelprogramma. Het is dan ook belangrijk bij de intake in het bijzonder aandacht te hebben voor de motivatie voor de behandeling van verslaafde patiënten. Motiverende gespreksvoering is daarbij een evidence-based interventie om motivatie voor behandeling te vergroten.