Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

woensdag 9 april 2014 16:15 - 16:30

S12.4 Samen Beslissen: Shared Decision-Making in de verslavingszorg

Schellekens, A.F.A., Joosten, E.A.G., Jong, C.A.J. de

Voorzitter(s): A.F.A. Schellekens

Locatie(s): Auditorium 1

Categorie(ën):

ACHTERGROND

In de afgelopen decennia wordt steeds meer nadruk gelegd op het betrekken van patiënten bij het maken van keuzes over behandeling en het opstellen van de behandelingsovereenkomst. Samen Beslissen is een methode waarbij patiënten op een gestructureerde manier actief meewerken aan de ontwikkeling en uitvoering van de behandelingsovereenkomst [1].

 

DOEL

Het doel van het onderzoek was het wetenschappelijk evalueren van de ontwikkelde interventie Samen Beslissen in de verslavingszorg (Shared Decision-Making Intervention - SDMI). Vervolgens was het doel om de interventie te implementeren binnen verslavingszorg, ggz en onderwijs.

 

METHODEN

Er werd een randomised controlled trial uitgevoerd, waarbij SDMI (N=107) werd vergeleken met de reguliere manier om een behandelingsovereenkomst te sluiten binnen de Nederlandse verslavingszorg (N=105). Randomisatie vond plaats op hulpverlenersniveau. De studiepopulatie bestond uit patiënten van drie verslavingszorginstellingen in Oost- en Zuid-Nederland. De implementatie van SDMI is geëvalueerd in focusgroepen.

 

RESULTATEN

SDMI blijkt niet alleen een effectieve manier om een behandelingsovereenkomst te sluiten in de verslavingszorg, maar leidt ook tot vermindering van psychische klachten en de ernst van het druggebruik. Het gezamenlijk opstellen van een behandelingsplan doet een beroep op de inbreng van beide partijen. De patiënt wordt daardoor assertiever en hulpverleners vinden dat ze beter werk leveren. Hulpverleners ervaren daarnaast een betere therapeutische relatie met hun patiënten. Uit de implementatie komt naar voren dat SDMI goed toepasbaar is voor het formuleren van (werk)doelen en dan met name bij nieuwe patiënten, wanneer er problemen zijn op verschillende leefgebieden, bij een onduidelijke hulpvraag of bij het vastlopen van de behandeling.

 

CONCLUSIE

SDMI is een effectieve manier om in de verslavingszorg tot een behandelingsovereenkomst te komen en om deze te evalueren, en is breed inzetbaar en toegankelijk voor meerdere doelgroepen.

 

LITERATUURVERWIJZING

Joosten E.A.G., De Jong C.A.J., De Weert-Van Oene G.H., Sensky T. & Van der Staak C.P.F. (2009). Shared decision-making reduces drug use and psychiatric severity in substance-dependent patients. Psychotherapy & Psychosomatics 78: 245-253.