Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

woensdag 9 april 2014 16:30 - 16:45

S12.5 Alcoholverslaving en ADHD: genetisch profiel

Derks, E.M.

Voorzitter(s): A.F.A. Schellekens

Locatie(s): Auditorium 1

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Cross-sectionele en longitudinale studies laten een samenhang zien tussen ADHD en problematisch alcoholgebruik. Het is nog onbekend in welke mate genetische en omgevingsinvloeden aan deze associatie bijdragen.

 

DOEL

Invloeden onderzoeken van genen en omgeving op de samenhang tussen ADHD-symptomen en problematisch alcoholgebruik in 6.024 volwassen Nederlandse tweelingen.

 

METHODEN

Gegevens werden verzameld in 6.024 volwassen tweelingen (,784 families)van het Nederlands Tweelingen Register. ADHD-symptomen werden bepaald met de 12 items van de ADHD-Index van de Conners’ Adult ADHD Rating Scales (CAARS - S:SV). Problematisch alcoholgebruik werd gedefinieerd als de aanwezigheid van ten minste 2 symptomen van de CAGE-vragenlijst. Structurele vergelijkingsmodellen werden toegepast om de bijdrage van genetische en omgevingsinvloeden te bepalen.

 

RESULTATEN

De erfelijkheid van ADHD-symptomen en problematisch alcoholgebruik zijn 38% en 50%. De genetische correlatie, de mate van overlap tussen de genetische factoren van beide eigenschappen, is 0.49. De fenotypische correlatie is 0.30; deze wordt grotendeels (91%) verklaard door genetische factoren. De invloed van genen en omgeving is niet significant verschillend tussen mannen en vrouwen.

 

CONCLUSIES

Deze studie laat zien dat ADHD-symptomen en problematisch alcoholgebruik geassocieerd zijn. Genetische factoren zijn hierbij vooral van belang. Dit suggereert dat vroege interventie bij adolescenten met ADHD overmatig drankgebruik zou kunnen voorkomen. Daarnaast ondersteunt dit onderzoek het belang van geïntegreerde klinische interventies gericht op het behandelen van zowel ADHD als problematisch alcoholgebruik.