Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

woensdag 9 april 2014 15:52 - 16:14

S13.2 Epidemiologie van DSM-5-eetstoornissen

Hoek, H.W., Smink, F.R.E., Hoeken, D. van

Voorzitter(s): H.W. Hoek

Locatie(s): Auditorium 2

Categorie(ën):

ACHTERGROND

De DSM-IV-restcategorie Eetstoornis NAO is de meest voorkomende eetstoornis, niet alleen in bevolkingsonderzoek, maar zelfs in gespecialiseerde centra voor eetstoornissen. In de DSM-5 zijn met name de criteria voor anorexia nervosa aanzienlijk gewijzigd. Daarnaast kent de DSM-5 twee nieuwe officiële voedings- en eetstoornissen: Avoidant/Restrictive Food Intake Disorders en Binge Eating Disorder.

 

DOEL

Na een korte inleiding over de veranderingen in de DSM-5 [1,2] wordt een overzicht gegeven van recente ontwikkelingen in het onderzoek naar de epidemiologie en het beloop van eetstoornissen [3].

 

METHODEN

Met behulp van zoekmachines is de recente literatuur onderzocht. Daarnaast zijn gegevens uit Nederlands epidemiologisch onderzoek verzameld, onder andere uit een langlopend (vanaf 1985) onderzoek bij huisartsen en het TRAILS-cohort (TRacking Adolescents’ Individual Lives Survey; n=2.230); dit cohort is gevolgd van pre-adolescentie tot jong-volwassenheid.

 

RESULTATEN

Veel vrouwen met een eetstoornis die voldoet aan DSM-criteria, komen niet in zorg. De verschillende onderzoeken laten zien dat met de DSM-5-criteria voor eetstoornissen het percentage EDNOS-gevallen aanzienlijk daalt. De lifetime-prevalentie bij vrouwen in de bevolking volgens DSM-5-criteria is voor anorexia nervosa tot 4 procent, voor boulimia nervosa 2 procent en voor binge-eating disorder 2 procent. Zowel anorexia nervosa als boulimia nervosa kent een duidelijk verhoogde mortaliteit.

 

CONCLUSIE

Eetstoornissen volgens DSM-5-criteria zijn veelvoorkomende stoornissen onder jonge vrouwen. Slechts een minderheid van de patiënten wordt behandeld in de ggz. De mortaliteit van eetstoornissen is hoog.

 

LITERATUURVERWIJZING

Hoek HW. Worden we beter van de DSM-5? Ned Tijdschr Geneeskd 2013;157:A6602.

Hoek HW. Classification, epidemiology and treatment of DSM-5 feeding and eating disorders. Curr Opin Psychiatry. 2013;26:529-31.

Smink FR, van Hoeken D, Hoek HW. Epidemiology, course, and outcome of eating disorders. Curr Opin Psychiatry 2013;26:543-8.