Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

woensdag 9 april 2014 16:14 - 16:36

S13.3 Neurobiologie en motivatie bij eetstoornissen

Elburg, A.A. van

Voorzitter(s): H.W. Hoek

Locatie(s): Auditorium 2

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Mensen met een eetstoornis lijken sterk gemotiveerd om niet te eten, zelfs als ze omringd zijn door aantrekkelijk ogend voedsel en zelfs als ze reeds langere tijd hebben gevast en de natuurlijke staat van het lichaam die van honger is. Voedsel wordt gevreesd, waar het normaliter een intrinsieke beloning is. Terwijl het neurobiologisch substraat van motivatie – vooral indien dit samengaat met beloning (reward) – lijkt samen te hangen met het dopaminesysteem, spelen er bij eetstoornissen nog hele andere processen mee op breinniveau.

 

DOEL

Inzicht geven in de neurobiologische processen die meespelen in de totstandkoming van het abnormale eetgedrag van mensen met een eetstoornis en de relatie met hun motivatie tot behandeling aanstippen.

 

METHODEN

Met behulp van zoekmachines werd de recente literatuur onderzocht. Daarbij is tevens gebruik gemaakt van de Research Domain Criteria die recent door de NIMH werden vastgesteld.

 

RESULTATEN

Er is de afgelopen jaren veel neuropsychologisch en imaging-onderzoek gedaan, waarbij op verschillende plaatsen afwijkingen zijn gevonden zowel op structureel als functieniveau.

 

CONCLUSIE

Voortgaand inzicht in de achterliggende neurobiologische processen van eetstoornissen heeft geleid tot nieuwe verklarende hypothesen; onder andere door Kaye (beloning- en stemmingsregulerende circuits) [2], Treasure & Schmidt (behandelmodel gebaseerd op sociale en cognitieve processen) [3] en Walsh (gewoontevorming) [4].

 

LITERATUURVERWIJZING

Van Elburg AA & Treasure J. Advances in the neurobiology of eating disorders. Curr Opin Psychiatry 2013; 26:556-61.

Kaye WH, Wierenga CE, Bailer UF, et al. Nothing tastes as good as skinny feels: the neurobiology of anorexia nervosa. Trends Neurosci 2013;36:10-20.

Treasure J, Schmidt U. The cognitive-interpersonal maintenance model of anorexia nervosa revisited: a summary of the evidence for cognitive, socioemotional and interpersonal predisposing and perpetuating factors. J Eat Dis; in press.

Walsh BT. The enigmatic persistence of anorexia nervosa. Am J Psychiatry 2013;170:477-84.