Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

woensdag 9 april 2014 16:30 - 16:45

S14.5 Toepassing van predictie van onderzoeksresultaten in de klinische praktijk

Noorden, M.S. van

Voorzitter(s): A.M. van Hemert

Locatie(s): Pieter Baan

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Uitkomsten van gerandomiseerde klinische onderzoeken zijn niet goed generaliseerbaar naar de klinische praktijk, waar behandelresultaten vaak slechter zijn door bijvoorbeeld comorbiditeit. Routine Outcome Monitoring-data (ROM) kunnen inzicht geven in predictoren van (behandel)uitkomsten in de dagelijkse klinische praktijk. De Leiden Routine Outcome Monitoring Studie heeft een aantal van zulke predictoren geïdentificeerd. In de somatische geneeskunde, bijvoorbeeld in de cardiovasculaire geneeskunde, heeft kennis van predictoren geleid tot betere behandelresultaten  omdat hierdoor interventies kunnen worden toegepast op basis van specifieke risicoprofielen van subgroepen patiënten.

 

DOEL

Een verkennend literatuuronderzoek naar mogelijkheden van doelmatigheidsonderzoek of personalized medicine gebaseerd op ROM.

 

METHODEN

Kwalitatief literatuuronderzoek met zoektermen ‘personalized medicine’, ‘comparative effectiveness research’, ‘patient centered outcomes research’, ‘routine outcome monitoring’ en ‘methodology’, waarna selectie plaatsvond van relevante artikelen op basis van de samenvattingen.

 

RESULTATEN

Resultaten zoals gerandomiseerde klinische onderzoeken die laten zien, worden vaak niet bereikt bij de patiënten in de praktijk van alledag. Aangenomen wordt dat heterogeniteit van patiëntkenmerken hierbij een rol speelt. Er is in toenemende mate behoefte aan een meer ‘persoonlijke geneeskunde’, waarbij patiënt, naasten en arts een beslissing nemen over de behandeling, gebaseerd op het profiel van de klachten van de patiënt en persoonlijke voorkeuren. Onderzoek naar de doelmatigheid van interventies bij subgroepen patiënten, bijvoorbeeld met een bepaald klachtenprofiel, kan hiertoe bijdragen.

 

CONCLUSIE

ROM-gegevens kunnen worden gebruikt voor het maken van risicoprofielen in de klinische praktijk. Onderzoek naar welke interventies het beste werken voor de individuele patiënt, kent belangrijke methodologische uitdagingen, maar het is volop in beweging.

 

LITERATUURVERWIJZING

Gabriel, S.E., Normand, S.T. (2012). Getting the Methods Right - the Foundation of Patient-Centered Outcomes Research. New England Journal of Medicine, 367, 787-790. Van der Lem, R., van der Wee, N.J., van Veen, T., Zitman, F.G. (2012). Efficacy versus effectiveness: a direct comparison of the outcome of treatment for mild to moderate depression in randomized controlled trials and daily practice. Psychotherapy and Psychosomatics, 81(4), 226-234.