Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

woensdag 9 april 2014 15:30 - 15:48

S15.1 Cognitieve gedragstherapie versus kortdurende psychodynamische psychotherapie bij depressie. Een Randomized Clinical Trial

Dekker, J., Driessen, E., Peen, J.D.R.

Voorzitter(s): H.L. Van

Locatie(s): Johannes Ramaer

Categorie(ën):

ACHTERGROND

In vergelijking met andere psychotherapievarianten voor depressie, zoals cognitieve gedragstherapie (CGT), is er relatief weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effectiviteit van kortdurende psychodynamische psychotherapie voor depressie.

 

DOEL

Vergelijking van de effectiviteit van kortdurende psychodynamische steungevende psychotherapie (KPSP) met CGT bij de ambulante behandeling van depressie.

 

METHODEN

Volwassen patiënten (N=343), die voldeden aan de DSM-IV-criteria voor een depressieve episode en matig tot ernstig depressieve klachten rapporteerden (HDRS=14), werden door middel van loting toegewezen aan KPSP of CGT.

 

RESULTATEN

Er was sprake van response bij 38,7 procent van de deelnemers in de CGT-conditie en bij 36,9 procent van de deelnemers in de KPSP-conditie. Bij 24,3 procent van de deelnemers in de CGT-conditie en bij 21,1 procent van de deelnemers in de KPSP-conditie waren de depressieve klachten direct na afloop van de behandeling in remissie. Op geen van de uitkomstmaten werden significante verschillen tussen de condities gevonden.

 

DISCUSSIE

Dit onderzoek heeft weliswaar de effectiviteit van psychodynamische psychotherapie voor depressie aangetoond, maar het toont ook aan dat de werkzaamheid van beide interventies voor verbetering vatbaar is.