Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

woensdag 9 april 2014 16:06 - 16:24

S15.3 Voorspelt huiswerktrouw het effect van CGT bij depressie?

Don, F.J., Driessen, E., Bockting, C.L.H., Spijker, J.

Voorzitter(s): H.L. Van

Locatie(s): Johannes Ramaer

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Cognitieve gedragstherapie (CGT) bedient zich van oudsher van huiswerkopdrachten. De ene patiënt zal dit trouwer doen dan de andere. Geregeld komt in de spreekkamer de vraag aan de orde hoe noodzakelijk het eigenlijk is om de huiswerkopdrachten te doen om een goed effect te bereiken, en het blijkt lastig patiënten hiervoor toereikend te motiveren. De literatuur over werkingsmechanismen lijkt erop te wijzen dat huiswerktrouw een gunstig effect heeft op therapieresultaat, maar dit is gebaseerd op te kleine onderzoeksgroepen om een betrouwbare uitspraak te kunnen doen.

 

DOEL

Met een grote steekproef onderzoeken of huiswerktrouw, ingeschat door de therapeut, samenhangt met therapieresultaat van CGT bij depressie.

 

METHODEN

In een gerandomiseerde studie werden 164 patiënten met een depressieve stoornis toegewezen aan cognitieve gedragstherapie. De ernst van depressie werd gemeten voorafgaand aan de behandeling, op 2 momenten tijdens de behandeling, na afloop en bij follow-up. De mate van huiswerktrouw werd na afloop van de behandeling gescoord op een 10-puntsschaal. De samenhang werd berekend met Pearson’s correlatiecoëfficiënt.

 

RESULTATEN

De mate van huiswerktrouw bleek inderdaad significant positief samen te hangen met therapie-effect (r(101)= 0,266 , p =0,007).

 

CONCLUSIE

Het lijkt de moeite waard om patiënten in cognitieve gedragstherapie voor depressie te motiveren om huiswerk te maken.