Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

woensdag 9 april 2014 16:14 - 16:36

S16.3 Angst bij de ziekte van Parkinson: een factoranalyse en multipele regressieanalyse van de Beck Anxiety Inventory bij parkinsonpatiënten

Rutten, S., Ghielen, I., Vriend, C., Berendse, H.W., Leentjens, A.F.G., Werf, Y.D. van der, Smit, J.H., Heuvel, O.A. van den

Voorzitter(s): O.A. van den Heuvel

Locatie(s): Zaal 02/03

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Angststoornissen bij patiënten met de ziekte van Parkinson (ZvP) hebben vaak een atypische presentatie. De diagnostiek wordt daarnaast bemoeilijkt door symptomatische overlap met andere parkinsongerelateerde stoornissen.

 

DOEL

Beter inzicht verkrijgen in het onderliggende construct van angst bij de ZvP, en het onderzoeken van de relatie tussen angst, depressie, autonome functiestoornissen en motorische symptomen.

 

METHODEN

Bij 294 patiënten met de idiopathische ZvP werden gegevens verzameld over medicatiegebruik, angst (Beck Anxiety Inventory: BAI), depressie (Beck Depression Inventory: BDI), autonome functiestoornissen (Scales of Outcomes of Parkinson’s disease - autonomic: SCOPA-AUT) en motorische symptomen (Unified Parkinson’s Disease Rating Scale, section III: UPDRS-III). Symptoomdimensies van de BAI werden onderzocht met factoranalyse. Met behulp van multipele regressieanalyse werd onderzocht welke onafhankelijke variabelen de score op de BAI konden voorspellen binnen de onderzoekspopulatie.

 

RESULTATEN

Bij de factoranalyse gaf de scree plot een vijf-factoroplossing. Alle vijf factoren hadden een eigenwaarde van >1. De factoren (of subschalen) werden geïnterpreteerd als thermoregulatie, hypotensie, hyperventilatie en beverigheid, en verklaarden samen 62,7 procent van de variantie.

Uit multipele regressieanalyse bleek dat het geslacht van de patiënt en de ernst van depressieve symptomen en autonome functiestoornissen de score op de BAI konden voorspellen. Het regressiemodel verklaarde 56,9 procent van de variantie (F = 119,5; p < 0,001). Regressieanalyse per subschaal liet zien dat motorische en autonome symptomen wel een voorspellende waarde hadden voor de subschalen thermoregulatie, hypotensie, beverigheid en hyperventilatie (de somatische subschalen), maar niet voor de affectieve subschaal.

 

CONCLUSIE

De BAI bevat een affectieve dimensie van angst bij parkinsonpatiënten, en diverse somatische dimensies. De score op de somatische subschalen wordt deels verklaard door parkinsongerelateerde autonome en motorische symptomen, terwijl de score op de affectieve subschaal niet door deze symptomen wordt beïnvloed.