Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

woensdag 9 april 2014 15:30 - 15:52

S17.1 Prevalentie en incidentie van psychische stoornissen bij mensen met SOLK in de algemene bevolking

Eck van der Sluijs, J.F. van

Voorzitter(s): C.M. van der Feltz-Cornelis

Locatie(s): Zaal 04/05

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK) komen veel voor in verschillende medische settings en zijn geassocieerd met ernstig disfunctioneren, veel zorggebruik en een hoog werkverzuim. In deze medische settings laten SOLK een duidelijke relatie zien met depressie en angst. Vanuit de klinische praktijk weten we dat stoornissen in middelengebruik een bijkomend probleem kunnen zijn. Het is niet bekend of deze bevindingen in medische settings ook van toepassing zijn op de algemene bevolking.

 

DOEL

Het bestuderen van de prevalentie en incidentie van stemmingsstoornissen, angststoornissen en stoornissen in middelengebruik in relatie met SOLK in de algemene bevolking.

 

METHODEN

We gebruikten data van the Netherlands Mental Health Survey and Incidence Study-2 (NEMESIS-2), een prospectief cohortonderzoek onder de algemene bevolking van 18 tot 64 jaar. Voor de prevalentie-onderzoeksvraag werden SOLK, stemmingsstoornissen, angststoornissen en stoornissen in middelengebruik beoordeeld op basis van de data van de eerste meting. Voor de incidentie-onderzoeksvraag werden zowel de data van de eerste als van de tweede meting gebruikt.

 

RESULTATEN

In vergelijking met mensen zonder lichamelijke klachten waren de prevalentiecijfers van stemmings- en angststoornissen significant hoger bij mensen met SOLK, en de prevalentiecijfers van stoornissen in middelengebruik waren significant hoger bij mensen met zowel SOLK als verklaarde lichamelijke klachten. Incidentiecijfers voor stemmingsstoornissen waren significant hoger bij mensen met SOLK in vergelijking met mensen zonder lichamelijke klachten, dit was niet het geval voor angststoornissen en stoornissen in middelengebruik.

 

CONCLUSIE

Gezien de bevindingen van onze studie is er voor mensen met SOLK extra aandacht vereist om stemmingsstoornissen, angststoornissen en stoornissen in middelengebruik te herkennen en te behandelen. Deze studie kan gebruikt worden om zowel artsen als patiënten hiervoor extra te motiveren.

 

LITERATUURVERWIJZING

Van Eck van der Sluijs JF, ten Have M, Rijnders C.A.Th, van Marwijk HWJ, de Graaf R, van der Feltz-Cornelis CM: Medically unexplained symptoms (MUS) and explained physical symptoms (PHY) in the general population: association with prevalent and incident mental disorders in a population cohort (NEMESIS-2).Submitted