Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

woensdag 9 april 2014 16:14 - 16:36

S17.3 Motiveren van SOLK-patiënten: is dat wat moet gebeuren?

Lucassen, P.L.B.J.

Voorzitter(s): C.M. van der Feltz-Cornelis

Locatie(s): Zaal 04/05

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Vaak nemen dokters aan dat er achter het chronisch presenteren van somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK) een psychisch probleem schuilgaat. De vraag is of dit geldt voor de meerderheid van de SOLK-patiënten in de huisartspraktijk. Het is in elk geval binnen de consulten met de huisarts vaak een probleem om het ‘tweede spoor’ te bewandelen.

 

DOEL

Beschrijven hoe de morbiditeit binnen de huisartspraktijk de noodzaak van motiveren beïnvloedt.

 

METHODE

Lezing gebaseerd op de relevante huisartsgeneeskundige wetenschappelijke literatuur over dit onderwerp.

 

RESULTATEN EN CONCLUSIE

Motiveren betekent dat iemand ervan overtuigd moet worden dat hij of zij een probleem heeft dat kennelijk psychiatrische of psychologische behandeling nodig heeft. Dit is een erkend moeilijk probleem; veel patiënten zijn het hierin oneens met de dokter. Op basis van onderzoek verwachten wij dat het veel minder vaak nodig zal zijn patiënten te motiveren, als de dokter de consultvoering bij deze patiënten verbetert. Er is voor huisartsen meer winst te halen in dit aspect dan in het motiveren van patiënten bij wie tijdens de consulten sprake is geweest van miscommunicatie.

 

LITERATUURVERWIJZING

Olde Hartman TC. Persistent Medically Unexplained symptoms in primary care. The patient, the doctor and the consultation. Nijmegen, 2011