Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

woensdag 9 april 2014 16:36 - 17:00

S17.4 Shared decision making in combinatie met ROM als methode om de motivatie van de patiënt met SOLK te vergroten; een pilot uit CLGG

Feltz-Cornelis, C.M. van der

Voorzitter(s): C.M. van der Feltz-Cornelis

Locatie(s): Zaal 04/05

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Routine Outcome Monitoring (ROM) is wijd verbreid maar wordt nog weinig ingezet om de behandeling inhoudelijk te verbeteren. Zowel behandelaars als patiënten lijken vooralsnog beperkt gemotiveerd om ROM te gebruiken. Toch hebben de behandeluitkomsten van ROM een grote kans op adherentie , mits een passende motivatietechniek wordt toegepast.

 

DOEL

Verbeteren van de adherentie aan ROM en aan de behandeling door een werkwijze van Shared Decision Making (SDM) bij het Centrum voor Lichaam, Geest en Gezondheid (CLGG) van GGz Breburg.

 

METHODEN

Ontwikkeling, implementatie en evaluatie van een SDM-model, waarin ROM wordt geïntegreerd en daardoor een beslissingsondersteunende functie heeft.

 

RESULTATEN

Het ontwikkelde SDM-model volgt 3 fasen van besluitvorming over triage, opstellen behandelplan en vervolgbehandeling. 7 van de 67 aangemelde patiënten bleken in de intakefase geschikt voor ROM  en vielen uit voor deze pilot. Na de intakefase, met diagnostisch advies of verwijzing als afsluiting, hadden 25 patiënten geen behoefte aan een verder behandeltraject. Bij 33 van de 35 patiënten die doorgingen met een behandeling, werd tijdens die volgende behandeltrajecten minstens één vervolg-ROM verricht en werd een significante vermindering van lichamelijke klachten en van psychische symptoomlast gevonden.

 

CONCLUSIE

In deze pilot bleek motivatie voor behandeling samen te hangen met lijdensdruk. In deze pilot was de adherentie aan behandeling en aan ROM hoog bij de groep die doorging voor behandeling. Er was weinig uitval voor vervolg-ROM-metingen en de klachten verbeterden significant. De SDM-werkwijze zal nader worden toegelicht.