Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

woensdag 9 april 2014 16:14 - 16:36

S18.3 Motivatie en zelfmanagement in psychotherapie

Lenssen, J.

Voorzitter(s): G. Glas

Locatie(s): Zaal 08

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Motivatie wordt doorgaans gezien als voorwaarde voor een zinvolle psychotherapie. Een patiënt die niet gemotiveerd is, zal immers niet ontvankelijk zijn voor de geboden inzichten en steun. Zoals in de presentaties van Glas en Strijbos is betoogd, zijn motivatie en zelfmanagement complexe begrippen. Zelfmanagement impliceert zowel management ván als management dóór het zelf. Ook is er reciprociteit tussen motivatie en zelfmanagement. Maar hoe gaat de psychotherapeut om met het spanningsveld dat door deze reciprociteit wordt opgeroepen?

 

DOEL

Deze presentatie is een vervolg op de presentatie van Strijbos en Glas. Eerst wordt aan de hand van casuïstiek de bruikbaarheid van het reciprociteitsmodel aangetoond. Vervolgens wordt getoond welk beroep er op het zelf wordt gedaan. Het doel van de presentatie is te laten zien welke interventies binnen de psychotherapie kunnen bijdragen aan het vergroten van motivatie en het vermogen tot zelfmanagement.

 

METHODEN

Bespreking van casuïstiek aan de hand van de conceptuele analyses van beide vorige sprekers.

 

RESULTATEN

De casus die wordt besproken, betreft iemand in langdurige psychodynamische psychotherapie. In de therapie is er bij betrokkene sprake van een discrepantie tussen de verbaal geuite motivatie en het werkelijke alledaagse handelen. Deze discrepantie kan worden gezien als passend bij de spanning tussen zelfmanagement en motivatie. In de casus spelen twee factoren een belangrijke rol: het beperkte vermogen van patiënte om intense emoties te verdragen en een relatief onvermogen om haar neiging tot vermijding te vervangen door verantwoordelijkheid en het durven ervaren van angst.

 

CONCLUSIE

Motivationele tekortkomingen en moeilijkheden rondom zelfmanagement zijn in de onderhavige casus aan elkaar verwante en zelfs reciproque fenomenen. In expressieve/ontdekkende psychotherapie probeert de psychotherapeut contact te krijgen met de affectieve dynamiek achter de impasse in zelfmanagement en motivatie. Vervolgens wordt de patiënt ertoe uitgedaagd op een andere manier om te gaan met deze affectieve dynamiek.