Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

woensdag 9 april 2014 15:30 - 15:52

S19.1 Inflammatory dysregulation in mood disorders

Westrhenen, R. van, Schoevers, R.A., Jonker, I., Balukova, S.

Voorzitter(s): I.E.C. Sommer

Locatie(s): Zaal 2.1

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Nieuwe behandelinterventies voor depressie zijn gewenst. Er zijn aanwijzingen dat inflammatoire disregulatie een rol speelt bij stemmingsstoornissen, en dat anti-inflammatoire geneesmiddelen een rol kunnen spelen bij de behandeling hiervan.

 

DOEL

Een beknopt overzicht geven van bevindingen over de relatie tussen stemmingsstoornissen en inflammatie, en een meta-analyse van studies die anti-inflammatoire middelen toevoegen aan een antidepressivum bij de behandeling van de depressieve stoornis.

 

METHODEN

Een search in 5 elektronische databases naar double-blind Randomized Controlled Trials (RCT’s) in patiënten met uni- of bipolaire depressie. Intention-to-treat-data werden geanalyseerd met als primaire uitkomst veranderingen in de ernst van depressie (ernstschalen) en als summatieve maat de standardized mean difference (Hedges g).

 

RESULTATEN

Vier RCT’s met in totaal 148 patiënten werden geïncludeerd. De actieve drug was Celecoxib, naast een antidepressivum. De absolute effect size was 0.38, te karakteriseren als een klein maar statistisch significant effect.

 

CONCLUSIES

Er zijn aanwijzingen dat middelen als Celecoxib een rol kunnen spelen bij de behandeling van depressie. Vervolgonderzoek dient plaats te vinden in subgroepen van patiënten met verhoogde inflammatoire disregulatie, met een follow-up-duur van langer dan 6 weken.