Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

woensdag 9 april 2014 15:52 - 16:14

S19.2 Immuunmechanisme in (postpartum) psychose

Bergink, V.

Voorzitter(s): I.E.C. Sommer

Locatie(s): Zaal 2.1

Categorie(ën):

ACHTERGROND EN DOEL

Verschillende immuungerelateerde oorzaken kunnen ten grondslag liggen aan psychose. Een eerste mogelijke route is directe auto-immuniteit, zoals bevoorbeeld het geval is bij NMDA-encephalitis of vasculitis in de hersenen. Een andere route is via infecties in de hersenen, bijvoorbeeld hiv-infectie of infectie met toxoplasma. Hier presenteren we een derde route, een iets complexer ‘2-hitmodel voor psychose’.

Bij genetisch kwetsbare personen kunnen infecties of stress in utero of in de vroege ontwikkeling het brein kwetsbaar maken. Dit model gaat ervan uit dat het brein kwetsbaar is door een verhoogde ontstekings activiteit van de monocyten en microglia en een veranderde HPA-as. Een tweede ‘hit’ later in het leven – zoals infectie, stress of hormonale veranderingen tijdens de puberteit of de postpartumperiode – kan dan leiden tot psychose. In dit model leidt dit tot een excessieve activatie van de eerder geprimede microglia. In deze bijdrage zal dit 2-hitmodel worden uitgelegd. Vervolgens worden immunologische studies naar postpartumpsychose gepresenteerd.

 

METHODEN

We hebben 63 vrouwen geïncludeerd met first-onset postpartumpsychosis (PP). Als controlegroepen hebben we zowel gezonde vrouwen postpartum (n=56) als gezonde vrouwen niet-postpartum (n=136) geïncludeerd. We hebben immuunactivatie bestudeerd op het niveau van de monocyten, T-cellen en cytokines. Verder zijn we op zoek gegaan naar autoantistoffen in de hersenen.

 

RESULTATEN

Patiënten met postpartumpsychose hadden een verhoging van de monocyt-aantallen en daarnaast een significant verhoogde expressie van diverse immuungerelateerde monocyte genen, vergeleken met zowel controlepersonen postpartum als met controlepersonen niet-postpartum. Verder was er sprake van een auto-immuun-encephalitis bij 2 patiënten met postpartumpsychose.

 

CONCLUSIE

Deze studie laat zien dat er sprake is van een sterke disregulatie van het immuno-neuro-endocriene setpoint in postpartumpsychose, met een aanzienlijke overactivatie van de monocyt/macrofaag arm van het immuunsysteem. Tevens zijn er aanwijzingen voor directe auto-immuniteit in de hersenen.

 

LITERATUURVERWIJZING

Bergink V. Sinead M. Gibney, Hemmo A. Drexhage. Autoimmunity, inflammation and psychosis; A search for peripheral markers. Biol Psych, in press

Bergink V. Burgerhout KM, Weigelt K et al. Immune system dysregulation in first-onset postpartum psychosis. Biol Psych 2013;73(10):1000-7