Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

woensdag 9 april 2014 16:14 - 16:36

S19.3 Neuro-inflammatie bij de obsessief-compulsieve stoornis

Koning, P.P. de

Voorzitter(s): I.E.C. Sommer

Locatie(s): Zaal 2.1

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Er steeds meer evidentie voor specifieke verstoringen van het perifere en centrale immuunsysteem bij de onset en verergering van obsessief en compulsief gedrag.

 

DOEL

Meer inzicht verkrijgen in de relatie tussen verstoringen van het immuunsysteem en obsessief-compulsieve klachten, de onderliggende pathofysiologie, evenals de mogelijke therapeutische implicaties.

 

METHODE

Met gericht literatuuronderzoek nagaan of data voor of tegen een causaal verband pleiten: kunnen immuunverstoringen leiden tot compulsief gedrag?

 

RESULTATEN EN CONCLUSIE

Het concept van Paediatric Autoimmune Neuropsychiatric Disorders Associated with Strepotococcal infections (PANDAS) is nog altijd controversieel. Toch laten verscheidene andere studies zien dat er wel degelijk aanwijzingen zijn voor betrokkenheid van het immuunsysteem bij de obsessief-compulsieve stoornis (OCS) en/of compulsief gedrag. Gebaseerd op recente bevindingen uit dieronderzoek (onder andere HOX8B-muizen) is er toenemende evidentie voor de rol van microglia-overactiviteit bij het ontstaan van compulsief gedrag. 

De therapeutische implicaties van bovenstaande bevindingen lopen uiteen van preventief gebruik van antibiotica en cox-2-remmers tot stamceltherapie of mogelijke diepe hersenstimulatie.