Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

woensdag 9 april 2014 16:36 - 17:00

S19.4 Effectiviteit van anti-inflammatoire strategieën bij de behandeling van patiënten met schizofrenie: een update

Westrhenen, R. van, Sommer, I.E.C., Kahn, R., Begemann, M.

Voorzitter(s): I.E.C. Sommer

Locatie(s): Zaal 2.1

Categorie(ën):

ACHTERGROND

De inflammatoire hypothese van schizofrenie is niet nieuw, maar recent is er weer hernieuwde interesse omdat er nieuwe gegevens  beschikbaar zijn die suggereren dat het immuunsysteem belangrijk is in de pathogenese van schizofrenie. Als inflammatie van het brein bijdraagt aan symptomen van schizofrenie, zou vermindering van inflammatie kunnen resulteren in een verbetering van de klinische toestand. Inderdaad zijn er recent enkele klinische trials gepubliceerd waarin het effect van anti-inflammatoire geneesmiddelen op de klinische symptomen van schizofrenie is onderzocht.

 

DOEL

Deze studie geeft een update van de klinische studies naar de effectiviteit van anti-inflammatoire geneesmiddelen op schizofreniesymptomen.

 

METHODEN

Een elektronische search werd verricht van PubMed, Embase, de National Institutes of Health-website clinicaltrials.gov, Cochrane Schizophrenia Group entries in PsiTri (http://www.learningace.com/doc/2833312/a0045e27fb271a50f883497700fcf6f1/trialsregisters), en de Cochrane Database of systematic reviews. Alleen gerandomiseerde, dubbelblinde, placebogecontroleerde studies die klinische uitkomst gaven (PANSS), werden geïncludeerd.

 

RESULTATEN

Onze searchstrategie leverde 26 hits op van dubbelblinde RCT’s die effect hadden gemeten op symptoomniveau voor de volgende stoffen: aspirine, celecoxib, davunetide, EPA/DHA-vetzuren, oestrogenen, minocycline and N-acetylcysteine (NAC). Van deze middelen lieten aspirine (mean weighted effect size (ES) 0.3, 95% CI 0.06-0.537, I2=0), oestrogenen (ES 0.51, 95%CI 0.043-0.972, I2=69%) en NAC (0.45, 95% CI 0.112-0.779) significante effecten zien. Celecoxib, minocycline, davunetide en vetzuren lieten geen significante effecten zien op klinische symptomen van schizofrenie.

 

CONCLUSIE

Additie van aspirine, NAC en oestrogenen leverden significante verbetering op van klinische uitkomst (PANSS). Deze middelen zijn alle drie zeer breed werkend; er moet onderzocht worden in hoeverre de in deze studie gevonden gunstige effecten daadwerkelijk gemedieerd worden door anti-inflammatoire werking.

 

LITERATUURVERWIJZING

Department of Psychiatry, Brain Center Rudolf Magnus, University Medical Center Utrecht, Heidelberglaan 100, 3485CX, Utrecht, The Netherlands

Department of Psychiatry&Psychotherapy, TU München, Isar Ismaningerstrassse 22, 817675, München, Germany