Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

woensdag 9 april 2014 15:30 - 17:00

D07 Selecteren op motivatie: beladen maar noodzakelijk. Hoe houden we het lean and mean in de complexe psychiatrie?

Tielens, J.A.E., Meekeren, E.

Voorzitter(s): E. van Meekeren & J.A.E. Tielens

Locatie(s): Zaal 2.14

Categorie(ën):

INHOUD

Er is minder geld te verdelen en dat betekent keuzes maken: wie krijgt de zorg (en wie niet of minder)? En hoeveel en hoelang? Vanuit alle doelgroepen, programma’s en belangen wordt altijd geroepen: wij meer! Het is nodig dat we vanuit de psychiatrie zelf met oplossingen komen. Wij kiezen voor het congresthema als uitgangspunt: motivatie als parameter. En dat bij complexe, vaak langdurige zorg, in casu: mensen met chronisch psychotische aandoeningen en persoonlijkheidsstoornissen.

Juist bij deze mensen lijkt de motivatie soms verborgen of ver weg. Wij schetsen een model voor een kritische ingang, voortgang en uitgang in de zorg. Met speciale aandacht voor het thema regressie, dat de zorg immers snel onnodig verlengt. De regering vindt dat wij wat meer aan de zorgvragers mogen vragen. Dat vinden wij ook: voor wat hoort wat! Maar dat vraagt vooral ook werk bij de hulpaanbieders!

 

VORM

De beide discussieleiders zullen een inleiding houden over motivatie bij twee groepen uit de complexe psychiatrie: mensen met een borderline-stoornis en mensen met schizofrenie. Vervolgens zal een kritische discussie uitgelokt worden bij de aanwezigen over zaken als zorgplicht, eigen verantwoordelijkheid, privacy en regressie. Wie krijgt er nu zorg in tijden van geldgebrek? En wat betekent dat voor patiënt en zorgverlener?

 

LEERDOELEN

Hoe kunt u in de complexe psychiatrie de noodzakelijke zorg leveren en tegelijkertijd de patiënt aanspreken op zijn verantwoordelijkheid en participeren in de behandeling en in de samenleving?

 

LITERATUURVERWIJZING

  1. Tielens, J. (2012): In gesprek met psychose. Utrecht: De Tijdstroom. ISBN 978-90-5898.
  2. Meekeren, E. van (2009). Samenhangend behandelen van borderlinepatiënten. Soleren in een bigband. Amsterdam: Benecke