Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

woensdag 9 april 2014 15:30 - 17:00

D08 Palliatieve terminale zorg in de ggz

Wesselink, W., Kam, H. de

Voorzitter(s): H. de Kam & W. Wesselink

Locatie(s): Zaal 2.11

Categorie(ën):

INHOUD

In Nederland sterven gemiddeld 450 patiënten na een ziekbed op een psychiatrische afdeling van een ggz-instelling (1). In de multidisciplinaire richtlijnen is niet beschreven hoe de behandeling en zorg aan het levenseinde van deze patiënten eruit moeten zien. Horen deze behandeling en zorg wel of niet binnen de psychiatrie? Wij willen de deelnemers aan de discussiegroep motiveren dat Palliatieve Terminale Zorg (PTZ) in de ggz mogelijk en waardevol is.

Vanaf 2000 heeft een multidisciplinaire werkgroep binnen GGz Centraal de PTZ vormgegeven. De kennis over PTZ binnen de ggz is gering, en ook bij de reguliere hospices is vaak te weinig ervaring en kennis voorhanden om stervensbegeleiding te verlenen aan patiënten met ernstige psychiatrische aandoeningen (EPA). Daarom geven leden van deze werkgroep regelmatig de voorlichting ‘PTZ in de ggz’ in andere ggz-instellingen en op studiedagen in binnen- en buitenland (Noorwegen, Canada).

Dankzij meerdere subsidiegevers was het mogelijk om PTZ in GGz Centraal te realiseren. Er is nu een unit met drie patiëntenkamers en één familiekamer. Als iemand stervend is, wordt een groep vrijwilligers ingezet, naast de professionals. Aan deze vrijwilligers wordt een training gegeven waarbij de film Mijn tante is thuis gestorven wordt gebruikt.

Het PTZ-initiatief heeft meerdere prijzen en nominaties gekregen (Anna Reynvaan Praktijkprijs 2010, genomineerd voor de Niek de Jong-prijs 2011, de Ria van der Heijdenprijs 2012, de NKOP Award 2012).

 

METHODE

Sinds oktober 2011 worden ook data verzameld door het Utrechts Symptoom Dagboek bij te houden. Tijdens het voorjaarscongres zullen we de eerste resultaten presenteren.

 

STELLINGEN

  1. Palliatieve terminale zorg hoort in iedere multidisciplinaire richtlijn.
  2. De ggz is niet in staat om palliatieve terminale zorg te bieden.

 

LEERDOELEN

-       Leren op welke wijze in een ggz-instelling PTZ volgens the state of the art opgezet en gegeven kan worden.

-       Leren welke argumenten van belang zijn in de discussie.

 

LITERATUURVERWIJZING

  1. Marjolein Verbeek, Marja Depla, Anne Margriet Pot, 2009, Quickscan Palliatieve Terminale Zorg in de Geestelijke Gezondheidszorg, Trimbos-instituut
  2. Sarah Horjus, Jacomine de Lange, Maurice Magne, Anne Margriet Pot, 2010, Palliatieve terminale zorg in instellingen voor Geestelijke Gezondheidszorg, een exploratieve studie, Trimbos-instituut.