Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

woensdag 9 april 2014 15:30 - 17:00

W23 Hoe wordt en blijft de psychiater gemotiveerd tot het optimaal behandelen van patiënten met persoonlijkheidsstoornissen?

Philipszoon, H.D., Peereboom, M., Boanta, A., Van, H.L.

Voorzitter(s): A. Boanta, M. Peereboom, H.D. Philipszoon & H.L. Van

Locatie(s): Zaal 2.6

Categorie(ën):

INHOUD

Voor psychiaters en aios is het behandelen van patiёnten met persoonlijkheidsstoornissen regelmatig lastig vanwege de complexe therapeutische relatie die zich bij deze patiёnten voordoet. Daarbij speelt het gebruik van onrijpe afweermechanismen als devaluatie en projectieve identificatie door de patiёnt vaak een rol. De tegenoverdracht die dat bij de psychiater oproept, kan leiden tot het tijdelijk stoppen van het mentaliseren bij de psychiater. Dit houdt in dat hij of zij dan tijdelijk niet kan reflecteren, waardoor de vaardigheid om problemen in de therapeutische relatie te herstellen vermindert.

Deze fenomenen doen zich niet alleen in psychotherapie voor, maar in alle behandelcontacten van patiёnten met persoonlijkheidsstoornissen. Met het verder opschuiven van de psychiater naar de Gespecialiseerde GGZ is te verwachten dat de psychiater hier nog meer mee te maken zal krijgen. Het is daarom van belang dat de competenties om deze fenomenen te herkennen en adequaat te hanteren in de opleiding worden aangeleerd.

 

VORM

Korte inleiding met uitleg van de begrippen, handvatten hoe deze fenomenen in de praktijk te herkennen, en bespreken van te leren vaardigheden. Aan de hand van videofragmenten en casuïstiek zullen twee aios het leerproces illustreren dat nodig is om te kunnen gaan met patiënten met persoonlijkheidsstoornissen: hoe leer je de interacties hanteren die optreden bij deze patiёnten, en hoe draagt dat bij aan het zelf gemotiveerd blijven voor deze doelgroep? Discussie met uitwisselen van ervaringen door de deelnemers.

 

LEERDOELEN

  • Vergroten van inzicht in de problemen in de interactie bij patiёnten met persoonlijkheidsstoornissen.
  • Toename in motivatie voor de psychiater in het behandelen van deze patiёntenpopulatie.

 

LITERATUURVERWIJZING

  1. Gabbard G.O., Longterm psychodynamic psychotherapy, a basic text. 2010, American Psychiatric Publishing, Washington DC.
  2. Allen J.G., Fonagy P. & Bateman A.W., Mentalizing in clinical practice. 2008, American Psychiatric Publishing, Washington DC.