Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

woensdag 9 april 2014 15:30 - 17:00

W18 Psychose en schizofrenie bij kinderen en jeugdigen – evidence-based practice of practice-based evidence?

Goddard, N.P., Klaassen, M.C.

Voorzitter(s): N.P. Goddard & M.C. Klaasen

Locatie(s): Zaal 2.10

Categorie(ën):

INHOUD

Psychose en schizofrenie in kinderen en jeugdigen zijn ernstige psychiatrische stoornissen met een effect op het dagelijks functioneren, het toekomstig functioneren en het gebruik van de ggz. De prognose is slechter voor mensen als hun psychose onder een leeftijd van achttien jaar begint. Het is van belang dat jongeren met deze stoornissen, of de beginnende symptomen hiervan, erkend worden en een optimale behandeling krijgen.

Met een prevalentie van ongeveer 0,4 procent (in de leeftijd 5-18 jaar) zal de gemiddelde kinder- en jeugdpsychiater niet veel patiёnten met een psychotische stoornis in behandeling hebben. Antipsychotische medicatie is meestal de meest effectieve keus van behandeling, alhoewel er gering bewijs is voor de effectiviteit bij de minderjarige. Er bestaan zorgen over het effect van deze medicijnen op metabole parameters. Naast medicijnen worden wisselende psychologische interventies gebruikt, maar de evidentie bij deze doelgroep is beperkt.

Vroegdetectie en -behandeling wordt aanbevolen, maar hoe en door wie? Het Landelijk Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie heeft de wetenschappelijke kennis met betrekking tot psychotische stoornissen bij kinderen en jeugdigen naar leeftijdscategorieën bijeengebracht: psychose op de kinderleeftijd, psychose bij adolescenten en psychose bij jongeren ouder dan 16 jaar.

Deze workshop biedt deelnemers de mogelijkheid hun kennis te verdiepen over diagnostiek en behandeling van psychose bij kinderen en jeugdigen, en geeft tevens nieuwe input voor de herziening en aanpassing van het protocol.

 

VORM

Aan de hand van vier stellingen worden dilemma’s bediscussieerd van het behandelen van psychose binnen de kinder- en jeugdpsychiatrie. De interactieve presentatie geeft de mogelijkheid om actief te participeren. Met twee presentatoren met elk hun specifieke expertise en werksetting is dit de gelegenheid om diepgaand met dit onderwerp bezig te zijn.

 

LEERDOELEN

Aan het eind van de sessie hebt u inhoudelijke kennis van de diagnostiek en behandeling van de vroege psychose.

 

LITERATUURVERWIJZING

  1. Klaassen MC, Nieman DH, Becker HE, Linszen DH. (2006). Wanneer heeft detectie van hoogrisicofactoren voor een eerste psychose zin? Tijdschrift voor psychiatrie; 48(6): 467-476.
  2. Landelijke Stuurgroep Multidisciplinaire Richtlijnontwikkeling in de ggz (2010). Concepttekst herziene versie van Multidisciplinaire richtlijn Schizofrenie 2005. Utrecht: Trimbos-instituut (Via: http://www.cbo.nl/Downloads/1064/concept_rl_schizo_10.pdf ). http://www.kenniscentrum-kjp.nl/nl/Professionals/Themas/psychose
  3. Lin CC, Bai YM, Chen JY, Hwang TJ, Chen TT, Chiu HW, Li YC. (2010). Easy and low-cost identification of metabolic syndrome in patients treated with second-generation antipsychotics: artificial neural network and logistic regression models. J Clin Psychiatry, 71(3):225-34. Epub 2009 Oct 6.
  4. NICE (2013). Psychosis and schizophrenia in children and young people. NICE guideline (guidance.nice.org/cg155).