Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

woensdag 9 april 2014 17:30 - 17:52

S20.1 Met Mij Alles Goed. Resultaten van een training in het omgaan met zelfbeschadigend gedrag

Kool, N., Meijel, B. van, Bijl, J. van der, Koekoek, B., Kerkhof, A.J.F.M.

Voorzitter(s): R.F.P. de Winter

Locatie(s): Auditorium 1

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Zelfbeschadigend gedrag is een complex fenomeen. Hoewel het duidelijk te onderscheiden is van suïcidaal gedrag en er grote verschillen zijn tussen zelfbeschadiging en suïcidaliteit, is het wel een van de belangrijkste voorspellers voor suïcidepogingen (Klonsky & May, 2010). Mensen die zichzelf beschadigen enerzijds en hulpverleners anderzijds hebben een verschillend perspectief op zelfbeschadiging. Dit verschil in perspectief leidt vaak tot problemen in de professionele relatie tussen patiënten en hulpverlening. Met als gevolg misverstanden, onbegrip en frustratie, waarbij de kans groot is dat de patiënt geen (adequate) hulp krijgt.

 

DOEL

Het project Met Mij Alles Goed is bedoeld om de kwaliteit van de zorg voor patiënten die zichzelf beschadigen te verbeteren door (1) een verandering in de attitude van hulpverleners, (2) het verbeteren van de communicatie over onderliggende gevoelens bij zelfbeschadiging en (3) het verbeteren van de competentie van hulpverleners in het omgaan met patiënten die zichzelf beschadigen.

 

METHODEN

Het project is geëvalueerd door middel van pretest- en posttestmetingen, waarbij de volgende vragenlijsten zijn gebruikt:

Vragenlijst Attitude bij Zelfbeschadigend gedrag (ADSHQ: Attitudes Towards Deliberate Self-Harm Questionnaire);

Inschatting Eigen Competentie in de Begeleiding van Patiënten met Zelfbeschadigend Gedrag (IEC);

Vragenlijst Patiënten Contact (V-Pacon).

 

RESULTATEN

De resultaten van het project zijn berekend met gepaarde T-toetsen. Alle vragenlijsten lieten een significante toename zien tussen pretest en posttest:

ADSHQ: een grote effectmaat (r =.52) p< .000

IEC: een grote effectmaat (r =.55), p< .000

V-Pacon: een middelmatige effectmaat (r =.38) p< .000

 

CONCLUSIES

Hulpverleners die hebben deelgenomen aan het project Met Mij Alles Goed, hadden na het volgen van de training een positievere houding tegenover patiënten die zichzelf beschadigen, schatten hun competentie wat betreft het omgaan met zelfbeschadiging hoger in en stonden na afloop van de training dichter bij deze patiënten.