Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

woensdag 9 april 2014 18:14 - 18:36

S20.3 Het 8 tot 10 jaar-beloop van rouw door suïcide: longitudinale cohortstudie van eerstegraadsnabestaanden en partners

Winter, R.F.P. de, Groot, M. de, Kollen, B.J.

Voorzitter(s): R.F.P. de Winter

Locatie(s): Auditorium 1

Categorie(ën):

ACHTERGROND

20 procent van alle nabestaanden door suïcide hebben kort na het verlies suïcidegedachten. Niet bekend is welke vorm van hulp effectief is, evenmin is bekend door welke factoren het langdurige beloop van rouw wordt voorspeld.

 

DOEL

Onderzoek doen naar rouwverwerking na suïcide, om handvatten te formuleren voor het inschatten van het risico op langdurige gezondheidsproblemen bij nabestaanden en verbanden leggen tussen het hulpaanbod dat iemand krijgt en de aanwezige gezondheidsklachten. 

 

METHODEN

Longitudinale cohortstudie van 153 nabestaanden van 74 suïcidegevallen. 3, 13 en 96-120 maanden na suïcide vulde men vragenlijsten in. 13 maanden na de suïcide werd met de SCAN de psychiatrische voorgeschiedenis geïnventariseerd. Met multilevel multiple regressieanalyse werden predictiemodellen berekend om inzicht te krijgen in relaties tussen uitkomstmaten depressie (CES-D), gecompliceerde rouw (ITG) en suïcidaal gedrag (PSI) en socio-demografische kenmerken, somatische en psychiatrische voorgeschiedenis en zorggebruik van nabestaanden.

 

RESULTATEN

Depressie, gecompliceerde rouw en suïcidaal gedrag zijn sterk geassocieerd. Suïcidegedachten verhogen het risico van depressie en gecompliceerde rouw. Depressie is geassocieerd met algemene factoren die depressie voorspellen, zoals vrouwelijk geslacht en een laag gevoel van controle, terwijl gecompliceerde rouw wordt voorspeld door het verlies van een kind, ongeacht de leeftijd van het kind. Tijd is de enige factor die voorspelt dat symptomen van gecompliceerde rouw in de loop der tijd afnemen. Het gebruik van lotgenotencontact is geassocieerd met een verhoogd risico op gecompliceerde rouw.

 

CONCLUSIES

Resultaten suggereren dat juist psychisch kwetsbare nabestaanden geneigd zijn om lotgenotencontacten te zoeken, terwijl dit voor deze groep contraproductief kan zijn. Deze kwetsbaarheid valt af te lezen aan de aanwezigheid van suïcidegedachten. Mogelijk staan suïcidegedachten effectieve rouw in de weg. Anderzijds is het mogelijk dat gecompliceerde rouw leidt tot suïcidegedachten. Hulpverleners zouden terughoudend moeten zijn om mensen met een gevoeligheid voor psychische klachten en/of suïcidaal gedrag te stimuleren om lotgenotencontact te zoeken na een verlies door suïcide.