Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

woensdag 9 april 2014 18:36 - 19:00

S20.4 Type geneesmiddel en persisteren van hoge suïcidale intentie na auto-intoxicaties

Veraart, J.K.E., Coric, D., Erf, M. van der, Braam, A.W.

Voorzitter(s): R.F.P. de Winter

Locatie(s): Auditorium 1

Categorie(ën):

 

ACHTERGROND

De mate van suïcidale intentie na een auto-intoxicatie kan anamnestisch niet objectief worden beoordeeld. Mogelijk weerspiegelt de keuze voor het middel de mate van suïcidale intentie.

 

DOEL

Het doel van deze studie was om te onderzoeken: 1) welke middelen het meest frequent worden gebruikt voor een suïcidepoging door auto-intoxicatie; en 2) welke factoren de hoogte van de suïcidale intentie kunnen voorspellen.

 

METHODEN

Dit dossieronderzoek maakt gebruik van de gegevens van 218 patiënten die na een auto-intoxicatie in het ziekenhuis werden beoordeeld. De suïcidale intentie werd bepaald aan de hand van de uitspraken van de patiënt. Daarnaast werden gegevens verzameld over sekse, leeftijd, de gebruikte middelen, de hoeveelheid ingenomen middelen, recidiefstatus, hoofddiagnose op As I en II en aanleiding voor de auto-intoxicatie.

 

RESULTATEN

Meer dan de helft van de patiënten nam (onder andere) benzodiazepinen in (53%). Andere veel gebruikte middelen waren analgetica (29%), SSRI/SNRI’s (22%) en AP (19%). Een significante voorspeller voor een persisterende suïcidewens is inname van alléén benzodiazepinen (OR 2.27, 95% BI 1.05-4.92). Andere factoren die de kans op een hoge suïcidale intentie vergroten, zijn een depressieve stoornis (OR 2.40, 95% BI 1.22-4.74) en afwezigheid van een diagnose op As II (OR 3.06, 95% BI 1.08-8.69).

 

CONCLUSIE

In deze steekproef werd een verhoogde kans op een persisterende suïcidale intentie gevonden bij inname van benzodiazepinen voor de auto-intoxicatie, bij aanwezigheid van een depressieve stoornis en bij afwezigheid van een diagnose op As II. Psychiaters onderschatten mogelijk de ernst van een intoxicatie met benzodiazepinen. Een goede afweging van de risicofactoren voor suïcidaliteit is dan ook vereist als benzodiazepinen worden voorgeschreven.