Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

woensdag 9 april 2014 17:48 - 18:06

S21.2 NHB-Psy, de Nederlandse Hersenbank voor Psychiatrie

Palmen, S.J.M.C.

Voorzitter(s): S.J.M.C. Palmen

Locatie(s): Auditorium 2

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Psychiatrische ziekten komen veel voor [1], zijn kostbaar [2] en staan op de tweede plaats qua verloren jaren door ziekten of vroegtijdig overlijden [3]. We zijn niet in staat om psychiatrische ziekten te genezen omdat we de etiologie en de pathofysiologie niet kennen. Hoewel beeldvormend, genetisch en dieronderzoek ons veel kennis heeft opgeleverd, is onderzoek met humaan hersenweefsel onontbeerlijk in de zoektocht naar de cellulaire en moleculaire basis van psychiatrische ziekten.

 

DOEL

Het opzetten van een faciliteit om van ernstige psychiatrische ziektebeelden hersenweefsel te verzamelen van uitgebreid gefenotypeerde patiënten en gezonde controlepersonen. Het weefsel wordt beschikbaar gesteld voor de gehele (inter)nationale wetenschappelijke gemeenschap. We geven zo een krachtige impuls aan hersenonderzoek om ontdekkingen van onderliggende neurobiologische oorzaken te versnellen, zodat er betere behandelingen kunnen worden gevonden voor deze ernstige ziekten.

 

METHODEN

In de komende jaren zullen meer dan 70.000 patiënten, familieleden en gezonde controlepersonen actief benaderd worden om, na uitleg over dit project, te overwegen zich te registreren als hersendonor bij de Nederlandse Hersenbank (NHB), een van de beste hersenbanken ter wereld. We benaderen niet alleen alle mensen die op dit moment reeds meedoen aan een grote cohortstudie zoals NESDA en GROUP, we werken ook intensief samen met alle patiënten- en familieverenigingen en met chronische en gespecialiseerde psychiatrische afdelingen.

 

RESULTATEN

Op basis van ervaring met neurologische ziektebeelden verwachten we een registratiepercentage van 10 procent. Rekening houdend met leeftijd van de benaderde mensen en het mogelijk verhoogde overlijdensrisico als gevolg van bepaalde psychiatrische ziekten verwachten we over 10 jaar ongeveer 500 psychiatrische en 150 tot 200 gezonde controlebreinen te hebben verzameld.

 

CONCLUSIE

Het is de hoogste tijd om de wetenschap een krachtige impuls te geven en om nieuwe ontdekkingen te doen in het onderzoek naar de onderliggende oorzaken van psychiatrische aandoeningen; ontdekkingen die we alleen met humaan hersenweefselonderzoek kunnen bereiken. Tijd voor NHB-Psy.