Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

woensdag 9 april 2014 18:06 - 18:24

S21.3 De Nederlandse Hersenbank

Huitinga, I.

Voorzitter(s): S.J.M.C. Palmen

Locatie(s): Auditorium 2

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Goed gedocumenteerd humaan hersenweefsel is cruciaal om moleculaire en cellulaire procesen in menselijke hersenen te bestuderen en de etiologie van neurologische en psychiatrische ziektebeelden te achterhalen.

 

DOEL

De Nederlandse Hersenbank (NHB) is in 1985 opgericht om goed klinisch en neuropathologisch gedocumenteerd hersenweefsel wereldwijd voor onderzoek beschikbaar te maken.

 

METHODEN

De NHB heeft een hersendonorprogramma in Nederland en voert binnen enkele uren (4 tot 10 uur) na overlijden hersenobducties uit. Omdat de donor al bij leven is geregistreerd, kan de hersenbank snel worden gewaarschuwd en in actie komen. Een gespecialiseerd NHB-team staat dag en nacht klaar om de hersenen uit te nemen. Het hersenweefel, voorzien van uitgebreide klinische en neuropathologische gegevens, wordt door de NHB wereldwijd uitgegeven voor onderzoek. De NHB garandeert open access en een snelle werkwijze.

 

RESULTATEN

Per jaar voert de NHB 90 tot 120 obducties uit en sinds de oprichting in 1985 zijn in totaal 3.702 hersenobducties uitgevoerd. Het merendeel hiervan betreft neurologische ziektebeelden, maar er is ook weefsel van controlepersonen zonder neurologisch of psychiatrisch ziektebeeld. Sporadisch zijn obducties van mensen met depressie of schizofrenie uitgevoerd. Momenteel staan 2.762 mensen geregistreerd als hersendonor. Maar ook daarvoor geldt dat de meeste mensen ofwel gezond zijn, ofwel een neurologisch ziektebeeld hebben; slechts enkelen hebben een psychiatrisch ziektebeeld. Meer dan 600 onderzoeksprojecten wereldwijd maken gebruik van Nederlands hersenweefsel van de NHB. Sinds 1985 heeft dit geresulteerd in meer dan 1.600 wetenschappelijke publicaties in tijdschriften, waarvan 24 procent een impactfactor 7 of hoger heeft.

 

CONCLUSIE

De NHB is een professionele hersenbank die goed gedocumenteerd hersenweefsel van zeer hoge kwaliteit wereldwijd voor onderzoek ter beschikking stelt. Het aantal psychiatrische hersendonoren blijft echter ver achter en moet snel worden uitgebreid. Door een recent groot nationaal psychiatrisch donorprogramma voor psychiatrische ziektebeelden, NHB-psy, verwacht de NHB de komende jaren meer psychiatrische ziektebeelden ter obductie te krijgen.