Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

woensdag 9 april 2014 18:24 - 18:42

S21.4 Post mortem onderzoek naar depressie en suïcide

Swaab, D.F., Zhao, J.

Voorzitter(s): S.J.M.C. Palmen

Locatie(s): Auditorium 2

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Depressie en zelfmoord hebben grote persoonlijke en maatschappelijke consequenties. Volgens publicaties zorgen vooral de neurotransmitters GABA en glutamaat voor veranderingen in de prefrontale cortex (PFC) van patiënten met depressie. Tot nu toe waren de meeste onderzoeken echter gebaseerd op ofwel een groep van uitsluitend suïcidale depressieve patiënten, ofwel een groep die bestond uit zowel suïcidale als niet-suïcidale depressieve patiënten. Bovendien ontbrak bij deze onderzoeken een controlegroep, waarmee de depressieve en de suïcidale patiënten van elkaar konden worden onderscheiden.

Wij bestudeerden goed gedocumenteerde, niet aan suïcide overleden depressieve patiënten, verkregen via de Nederlandse Hersenbank (NHB). En we troffen verrassend weinig veranderingen aan in de gen-expressie van GABA- en glutamaatgerelateerde genen in de PFC [1].

 

DOEL

Onze hypothese was daarom dat de beschreven veranderingen in GABA- en glutamaatgerelateerde genen in de PFC eerder betrekking zouden kunnen hebben op suïcide dan op depressie.

 

METHODEN

Wij onderzochten post mortem PFC-weefsel van twee groepen patiënten en goed vergelijkbare controlepersonen: 1) depressieve patiënten die geen geschiedenis van zelfmoord hadden, verkregen via de Nederlandse Hersenbank (NHB, n=24); en 2) een groep depressieve patiënten die overleden waren door zelfmoord, verkregen via de Stanley Medical Research Institute (SMRI) in de VS (n=36). De expressie van 41 componenten van GABA- en glutamaatgerelateerde genen werd bepaald met qPCR in twee PFC-gebieden (de anterior cingulaire cortex (ACC) en de dorsolaterale PFC (DLPFC)).

 

RESULTATEN

Wij vonden sterke activatie van GABA- en glutamaatgerelateerde genen in de ACC, en niet in de DLPFC, die samenhingen met suïcide en niet met depressie.

 

CONCLUSIE

De sterke activatie van glutamaatgerelateerde genen kan de effectivitet van een lage dosis ketamine bij suïcidale patiënten verklaren.

 

LITERATUURVERWIJZING

Zhao et al., J. Affect. Dis. 138: 494-502, 2012