Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

woensdag 9 april 2014 18:42 - 19:00

S21.5 Mogelijkheden met post mortem materiaal

Cousijn, H.

Voorzitter(s): S.J.M.C. Palmen

Locatie(s): Auditorium 2

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Hoewel het evident is dat psychiatrische ziekten hersenziekten zijn, is er relatief weinig bekend over de neurale basis van psychiatrische ziekten. Onderzoek met post mortem hersenweefsel van patiënten met psychiatrische ziektebeelden is nodig om hier verandering in te brengen, maar kwalitatief goed hersenweefsel van bij leven gefenotypeerde donoren is schaars.

 

DOEL

Door het opzetten van een hersenbank voor psychiatrie willen wij materiaal beschikbaar maken voor de wetenschappelijke gemeenschap. Wij willen het gebruik van dit materiaal maximaliseren door binnen de hersenbank zelf verrijkingen uit te voeren, en door aan projecten precies het materiaal te leveren dat nodig is voor onderzoek.

 

METHODEN

Naast de uitgifte van specifieke hersenstructuren en coupes bieden wij ook DNA en cDNA aan van verschillende hersengebieden dat relevant is voor het desbetreffende ziektebeeld. Daarnaast hebben wij door de snelle obducties de mogelijkheid met vers weefsel te werken en primaire microglia en astrocyten te isoleren en uit te geven. Tevens genereren wij hiervan cellijnen die beschikbaar zijn voor uitgifte. In samenwerking met de Erasmus Universiteit Rotterdam stellen wij ‘induced pluripotent stem cells’ van patiënten beschikbaar. Ook kunnen wij – binnen Nederland – direct vers weefsel aanleveren voor kweek.

 

RESULTATEN

Wij verwachten dat het beschikbaar stellen van kwalitatief goed hersenweefsel van uitgebreid gefenotypeerde donoren zal leiden tot nieuwe inzichten over psychiatrische ziekten. Ook maken de verrijkingen uitgebreidere fenotypering van het hersenweefsel mogelijk.

 

CONCLUSIE

In de komende jaren verwachten wij ongeveer 500 psychiatrische breinen te verzamelen. Deze zullen worden uitgegeven aan onderzoeksinstituten over de hele wereld. Door een uitgebreid uitsnijprotocol en verrijkingen op het weefsel zal het mogelijk worden een betere link te leggen met bevindingen uit neuro-imagingonderzoek, alsmede belangrijke vragen te beantwoorden over de morfologie en functie van neuronen en glia. Het is mogelijk ons van tevoren op de hoogte te stellen van toekomstige projecten, zodat wij ‘maatwerk’ kunnen leveren.