Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

woensdag 9 april 2014 17:30 - 17:52

S23.1 Comorbiditeit van depressie en persoonlijkheidsstoornissen: update van de theorie en overzicht van de resultaten van behandeling

Kool, S., Dekker, J.J.M., Peen, J.D.R.

Voorzitter(s): H.L. Van

Locatie(s): Johannes Ramaer

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Omdat comorbiditeit van depressie en persoonlijkheidsstoornissen zo frequent voorkomt, zijn er in de literatuur verschillende theorieën te vinden over het ontstaan van deze vorm van comorbiditeit, en is er onderzoek gedaan naar de implicaties voor de behandeling.

 

DOEL

Overzicht geven van de verschillende theorieën rond deze vorm van comorbiditeit en van de behandelmogelijkheden.

 

METHODEN

Een up-to-date overzicht presenteren van de verschillende theorieën rond comorbiditeit van depressie en persoonlijkheidsstoornissen, en van de stand van zaken in de literatuur over de diverse behandelmogelijkheden.

 

RESULTATEN

Er zijn uiteenlopende theorieën ontwikkeld over het ontstaan van deze vorm van comorbiditeit, zowel psychologische en psychoanalytische zoals die van Kernberg en Lenzenweger, als meer biologische en genetische zoals die van Siever & Davis en Livesley.

Er zijn inmiddels diverse behandelvormen, zowel op psychotherapeutisch gebied, individueel of in groepsverband, als op farmacotherapeutisch gebied. Afhankelijk van het klinisch beeld en de hoofddiagnose kan worden gekozen voor een bepaalde modaliteit; er worden handvatten gegeven voor de clinicus.

 

CONCLUSIE

Het is belangrijk voor de klinische praktijk om inzicht te hebben in de achtergronden van comorbiditeit van depressie en persoonlijkheidsstoornissen. Ook is het relevant om kennis te hebben van de diverse behandelmogelijkheden, zodat er voor de individuele patiënt een optimale keuze kan worden gemaakt.

 

LITERATUURVERWIJZING

Handboek persoonlijkheidspathologie (2009). Redactie prof. dr. E.H.M. Eurelings-Bontekoe, prof. dr. R. Verheul, drs W.M. Snellen. Bohn Stafleu van Loghum.

Kool, S. (2005).Comorbidity of major depression and personality disorders. Academisch Proefschrift, Universiteit van Amsterdam.

Major Theories of personality disorder (2005). Ed. M.F. Lenzenweger & J.F. Clarkin. New York/London: The Guilford Press.