Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

woensdag 9 april 2014 18:14 - 18:32

S23.3 Kortdurende psychoanalytische steungevende psychotherapie bij comorbiditeit

Hendriksen, M.

Voorzitter(s): H.L. Van

Locatie(s): Johannes Ramaer

Categorie(ën):

ACHTERGROND

KPSP 16 is onderzocht en bewezen effectief bij milde tot matige depressieve stoornissen met of zonder comorbide persoonlijkheidspathologie. In het NPI komen steeds meer cliënten met chronische stemmingsklachten of recidiverende depressies met een matige tot ernstige persoonlijkheidsstoornis. Voor deze groep is KPSP 25 ontwikkeld.

 

DOEL

Onderzoeken welke aanpassingen er nodig zijn in kortdurende psychoanalytische steungevende psychotherapie (KPSP) om met de doelgroep zoals hierboven beschreven in 25 sessies te komen tot een goede therapeutische relatie, afname van stemmingsklachten en beperkte persoonlijkheidsverandering.

 

METHODEN

De afgelopen jaren hebben we ervaring opgedaan met het behandelen van deze doelgroep. Theorie en klinische vignetten zullen dit illustreren.

 

RESULTATEN

Er kan een goede therapeutische relatie ontstaan, ongeacht de persoonlijkheidspathologie van cliënten. Door de specifieke techniek van Adequate Psychoanalytische Steun zijn techniek en therapeutische relatie onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zowel de startfase als de eindfase zijn turbulenter dan in KPSP 16. De algemene techniek is adequaat steunend, maar zeker in de startfase zijn confrontaties met afweer meer nodig.

 

CONCLUSIE

KPSP 25 is een goed uitvoerbare kortdurende psychoanalytische behandelvorm die breed geïndiceerd kan worden. In de toekomst zal ook deze variant in een RCT onderzocht moeten worden.