Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

woensdag 9 april 2014 18:36 - 19:00

S23.4 Keuzes in de behandeling van patiënten met comorbiditeit van depressie en persoonlijkheidsstoornis

Philipszoon, H.D.

Voorzitter(s): H.L. Van

Locatie(s): Johannes Ramaer

Categorie(ën):

ACHTERGROND

In de dagelijkse praktijk komen depressie en persoonlijkheidsstoornissen regelmatig tegelijkertijd voor. In de Richtlijn Persoonlijkheidsstoornissen wordt geadviseerd om eerst de depressie te behandelen en daarna zo nodig de persoonlijkheidsstoornis. Is dit optimaal voor alle patiënten met deze vorm van comorbiditeit?

 

DOEL

Onderzoeken of met het onderscheiden van anaclitische en introjectieve vormen van depressie en van borderline- en neurotische persoonlijkheidsorganisaties, een klinisch bruikbare methode ontstaat om voor een individuele patiënt te bepalen welke behandeling het meest geschikt is.

 

METHODEN

Klinische vignetten worden gepresenteerd, waarbij het soort depressie en de persoonlijkheidsorganisatie van de patiënt wordt beschreven.

 

RESULTATEN

Voor patiënten met een introjectieve depressie en een neurotische persoonlijkheidsorganisatie lijkt de Richtlijn adequaat. Bij patiënten met een anaclitische depressie en een borderline-persoonlijkheidsorganisatie lijkt het echter beter om vanaf het begin de depressie en de persoonlijkheidsstoornis tegelijkertijd te behandelen.

 

CONCLUSIE

Het is belangrijk om bij patiënten met comorbiditeit van persoonlijkheidsstoornis en depressie te differentiëren tussen anaclitische en introjectieve symptomatologie en te beoordelen welke persoonlijkheidsorganisatie aanwezig is. Deze differentiatie kan helpen bepalen wat voor behandeling geïndiceerd is.

 

LITERATUURVERWIJZING

Blatt S.J. (2004) Experiences of depression, theoretical, clinical ans research perspectives. Am. Psychological Association, Washington DC.