Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

woensdag 9 april 2014 17:30 - 17:48

S24.1 Psychiatrische diagnostiek bij kinderen met een verstandelijke beperking

Kok, L.A.M., Jochems, P.A., Groen, W.B., Vermeulen, K.

Voorzitter(s): H. Snoek

Locatie(s): Zaal 02/03

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Bij kinderen met een verstandelijke beperking komt 3 tot 5 maal vaker een psychiatrische stoornis voor dan bij normaal begaafde kinderen. Diagnostiek wordt bemoeilijkt omdat er een overlap is in de symptomen passend bij de verstandelijke beperking en bij een psychiatrische stoornis. In de opleiding tot kinder- en jeugdpsychiater wordt in het algemeen slechts beperkt aandacht besteed aan diagnostiek bij deze doelgroep.

 

DOEL

Gedragsproblemen bij kinderen met een verstandelijke beperking kunnen het resultaat zijn van een ontwikkelingsachterstand, een psychiatrische stoornis of een combinatie van de twee. Het publiek leert hoe diagnostiek bij kinderen met een verstandelijke beperking wordt uitgevoerd en welke symptomen worden veroorzaakt door een verstandelijke beperking en welke door een psychiatrische stoornis.

 

METHODEN

We presenteren de casus van een zevenjarige jongen met het syndroom van Down, een ernstige verstandelijke beperking en het vermoeden van een autistische stoornis. Aan de hand van videobeelden gemaakt door zijn ouders en leerkracht laten we zien hoe een differentiaaldiagnose wordt gemaakt en geëvalueerd.

 

RESULTATEN

Het publiek heeft kennis verworven over de wijze waarop diagnostiek wordt gedaan bij kinderen met een verstandelijke beperking.

 

CONCLUSIE

De meeste kinder- en jeugdpsychiaters zijn niet opgeleid om diagnostiek te doen bij kinderen met een verstandelijke beperking, en ervaren problemen bij het maken van een differentiaaldiagnose. Weten wat de oorzaak van gedragsproblemen is, is belangrijk voor ouders en andere sleutelfiguren, in verband met acceptatie en behandeling. Training en scholing kan de diagnostische vaardigheden ten behoeve van deze doelgroep enorm verbeteren.