Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

woensdag 9 april 2014 18:24 - 18:42

S24.4 Farmacotherapie bij kinderen met een verstandelijke beperking

Kok, L.A.M., Groen, W.B., Vermeulen, K., Jochems, P.A.

Voorzitter(s): H. Snoek

Locatie(s): Zaal 02/03

Categorie(ën):

ACHTERGROND

15 procent van de algemene bevolking heeft een IQ onder de 85 en mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) hebben 4 keer vaker een psychiatrische stoornis dan normaal begaafden. De kans dat een psychiater mensen met een LVB behandelt, staat dientengevolge in sterk contrast met de beschikbare farmacologische kennis rondom dit onderwerp.

 

DOEL

Het publiek neemt kennis van: 1) farmacologische LVB-literatuur; 2) behandelconsequenties van de vorderingen in genetische diagnostiek; 3) behandelconsequenties van diagnostische mengbeelden; 4) overwegingen rondom medicatie waarmee veel ervaring bestaat versus middelen die bewezen effectief zijn; 5) praktische handreikingen voor een medicatieconsult bij LVB.

 

METHODEN

We presenteren op interactieve wijze een aantal casus waarin bovenstaande thema’s aan bod komen. De casus worden besproken aan de hand van praktijkvoorbeelden, diermodellen rondom ADHD en hechting, nieuwe genetische inzichten en een systematische review over de farmacologie bij LVB-literatuur. Recente wetenschappelijke inzichten en klinische praktijk worden zo geïntegreerd.

 

RESULTATEN

Het publiek heeft kennis verworven over farmacotherapie bij LVB.

 

CONCLUSIE

Ondanks de beperkte beschikbaarheid van klinische onderzoeken bij LVB kunnen diermodellen, nieuwe genetische mogelijkheden en klinische ervaring bijdragen aan het verbeteren van farmacologische zorg aan mensen met LVB.