Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

woensdag 9 april 2014 19:00 - 19:00

S24.6 Komt te vervallen

Dautovic, E.L.M.E.D, Aldenkamp, E., Plat, M.M.C., Rodenburg, H.R.

Voorzitter(s): J.K. Buitelaar

Locatie(s): Zaal 02/03

Categorie(ën):

TITEL

De effectiviteit van EMDR bij volwassenen met PTSS en een verstandelijke beperking: een case series

 

ACHTERGROND

Mensen met een verstandelijke beperking (VB) hebben een verhoogde kans om misbruik of mishandeling mee te maken, en in het verlengde hiervan een verhoogd risico om een posttraumatische stressstoornis (PTSS) te ontwikkelen. De prevalentie van PTSS blijkt significant hoger te zijn bij mensen met een VB dan bij mensen zonder VB. Eye movement desensitization and reprocessing (EMDR) is een effectieve behandeling voor PTSS bij mensen zonder VB. EMDR wordt ook al breed ingezet voor de behandeling van PTSS bij mensen met een VB, terwijl onderzoek naar de effectiviteit van EMDR bij deze populatie schaars is.

 

DOEL

Het doel van deze studie was de effectiviteit van EMDR te onderzoeken in de behandeling van PTSS bij mensen met een VB. De effecten van deze behandeling op eventuele andere angst- en depressieve klachten en de kwaliteit van leven zijn ook onderzocht.

 

METHODEN

In de periode september 2010 tot december 2011 zijn mensen met een verstandelijke beperking, de diagnose PTSS en een behandeling met EMDR geïncludeerd in het onderzoek. Deelnemers vulden zowel voor als na de behandeling vragenlijsten in. Normatieve deviatiescores (NDS) zijn berekend om de ernst van de klachten van deelnemers voor en na de behandeling in kaart te brengen. De Reliable Change Index (RCI) is gebruikt om significante veranderingen ten gevolge van de behandeling vast te stellen.

 

RESULTATEN

Na de behandeling met EMDR is een significante daling in PTSS-symptomen gevonden, van klinisch naar niet-klinisch niveau. Ook zijn comorbide angst- en depressieklachten gevonden die significant zijn afgenomen na behandeling met EMDR. Daarnaast is er een toename in welbevinden gevonden.

 

CONCLUSIE

De resultaten wijzen erop dat EMDR een effectieve behandeling (well-established treatment) is voor mensen met een verstandelijke beperking en PTSS. Meer onderzoek is echter nodig om te spreken van een evidence-based behandelmethode.

 

LITERATUURVERWIJZING

Dautovic, E., Aldenkamp, E., Plat. M.M.C., & Rodenburg, H.R. (2014). EMDR effectiveness in adults with PTSD and intellectual disability: A case series. Manuscript in preparation.