Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

woensdag 9 april 2014 17:52 - 18:14

S25.2 Hoe voorspellend zijn jeugdgezondheidszorgdossiers van vijfjarigen als het gaat om ernstige gedragsproblemen in de adolescentie?

Boer, S.B.B. de, Boon, A.E.

Voorzitter(s): G.J. Hendriks

Locatie(s): Pieter Baan

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Epidemiologisch onderzoek toont aan dat een relatief klein deel van de bevolking (6 procent) op zeer jonge leeftijd ernstige gedragsproblemen vertoont en dat deze problemen blijven voortbestaan in elke leeftijdsfase. Deze groep wordt aangeduid als ‘life-course-persistent’. Een grotere groep (24 procent) vertoont ernstige gedragsproblemen die beginnen in de adolescentie en die aan het eind van de adolescentie weer afnemen. Deze groep wordt bestempeld als ‘adolescent-limited’. Tijdens de adolescentie zijn beide groepen niet van elkaar te onderscheiden, terwijl dit met het oog op behandeling wel belangrijk is omdat de prognose voor beide groepen heel verschillend is en beide groepen verschillende behandeling nodig hebben.

 

DOEL

Er wordt onderzocht of het mogelijk is om op basis van informatie uit jeugdgezondheidszorgdossiers, verzameld op vijfjarige leeftijd, onderscheid te maken tussen een toekomstige patiëntengroep met ernstige gedragsproblemen en een controlegroep.

 

METHODEN

Van 24 patiënten van De Fjord, Centrum voor Orthopsychiatrie en Forensische Jeugdpsychiatrie van Lucertis, en van een controlegroep (n=41) zijn bij de GGD’s jeugdgezondheidszorgdossiers opgevraagd en gescreend op opmerkingen van jeugdgezondheidszorgmedewerkers en leerkrachten die duiden op gedragsproblemen op vijfjarige leeftijd.

 

RESULTATEN

Zowel jeugdgezondheidszorgmedewerkers als leerkrachten rapporteerden significant meer opmerkingen over gedragsproblemen in de dossiers van de toekomstige patiënten. Deze dossiers bevatten ook meer opmerkingen over andersoortig gedrag. De sensitiviteit en specificiteit van het gedrag op vijfjarige leeftijd was bevredigend. De meerderheid van de patiënten behoorde tot de life-course-persistent groep.

 

CONCLUSIE

De helft van de adolescenten die uiteindelijk in behandeling komt vanwege ernstige gedragsproblemen, blijkt op vijfjarige leeftijd al te zijn opgemerkt door leerkrachten en jeugdgezondheidszorgmedewerkers. Er is meer aandacht nodig voor kinderen die al op deze zeer jonge leeftijd tekenen van gedragsproblemen vertonen.