Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

woensdag 9 april 2014 18:14 - 18:37

S25.3 Risico en weerbaarheid: de rol van jeugdtrauma, geboortegewicht, opvoeding en coping in socialestressreactiviteit

Menne-Lothmann, C., Decoster, J., Winke, R. van, Wichers, M.

Voorzitter(s): G.J. Hendriks

Locatie(s): Pieter Baan

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Het is nog steeds niet duidelijk hoe vroege stress (laag geboortegewicht en jeugdtrauma) het risico op latere psychologische klachten verhoogt. Een hypothese is dat vroege stress mensen gevoeliger maakt voor sociale afwijzing.

 

DOEL

Met een nieuwe experimentele taak hebben we onderzocht of (1) vroege stress geassocieerd is met sterkere cortisolreacties op sociale afwijzing bij pubers en (2) welke weerbaarheidsfactoren deze impact van vroege stress neutraliseren.

 

METHODEN

In een groep van 466 adolescente tweelingen uit de algemene populatie van Oost-Vlaanderen, België werden data verzameld over geboortegewicht, jeugdtrauma, opvoeding en copingstijlen. Daarnaast werd iedereen blootgesteld aan een gevalideerde experimentele sociale afwijzing. Het stresshormoon cortisol werd een keer vóór en drie keer na de taak gemeten.

 

RESULTATEN

De stijging van cortisol werd beïnvloed door jeugdtrauma (<i><=-.002, p<.001) en geboortegewicht (<i>=-.00002, p<.05). Jeugdtrauma hing significant samen met warme opvoeding en bepaalde copingstijlen (p's<.01). Niettemin modereerden warme opvoeding en sociale coping de effecten van beide risicofactoren (p's<.05) door hun impact te verminderen.

 

CONCLUSIE

Vroege stress lijkt inderdaad te beïnvloeden hoe sensitief mensen voor sociale afwijzing zijn. Een laag geboortegewicht lijkt de stijging van cortisol na sociale stress te verhogen. Het was verrassend dat jeugdtrauma dit juist leek te verzwakken. Toekomstig onderzoek zou nog dieper moeten ingaan op het onderliggende mechanisme hiervan. De huidige bevindingen ondersteunen de hypothese dat copingstijl en opvoeding mogelijk de impact van vroege stress gedeeltelijk kunnen neutraliseren.