Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

woensdag 9 april 2014 18:37 - 19:00

S25.4 Inconsistentie in het rapporteren van trauma door gedetineerde meisjes

Krabbendam, A.A., Colins, O.F., Ven, P.M. van de, Molen, E. van der, Doreleijers, T.H.A.H., Vermeiren, R.R.J.M.

Voorzitter(s): G.J. Hendriks

Locatie(s): Pieter Baan

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Meisjes in justitiële jeugdinrichtingen (JJI) hebben vrijwel zonder uitzondering ernstige trauma’s opgelopen. Het is echter bekend dat het rapporteren van trauma soms onbetrouwbaar is. Het blijkt dat mensen die lijden aan trauma gerelateerde psychiatrische stoornissen, zoals posttraumatische stressstoornis en dissociatie, anders rapporteren dan mensen zonder psychopathologie. Het is belangrijk om dit goed in kaart te brengen, omdat ons klinisch handelen wordt beïnvloed door het feit dat iemand een ernstig trauma heeft meegemaakt en de samenhang hiervan met psychiatrische stoornissen.

 

DOELEN

Onderzoeken in welke mate gedetineerde meisjes consistent rapporteren over hun meegemaakte trauma’s.

Onderzoeken of de mate van psychiatrische problematiek invloed heeft op het wel of niet rapporteren van trauma’s.

 

METHODEN

In de eerste maand van plaatsing in een JJI en vier tot vijf jaar later (M 4,5, SD 1.4 jaar) werden 163 meisjes onderzocht ten aanzien van drie ernstige trauma’s (seksueel misbruik, mishandeling en getuige zijn van geweld binnen het gezin). Daarnaast werd met een semigestructureerd interview en met zelfinvulvragenlijsten psychiatrische problematiek in kaart gebracht (depressieve klachten, dissociatie, posttraumatische stresssymptomen, middelenafhankelijkheid en suïcidaliteit). De invloed van psychiatrische problematiek op het rapporteren werd onderzocht door structural equation modelling (SEM).

 

RESULTATEN

Van de in detentie gerapporteerde trauma’s wordt slechts de helft vier tot vijf jaar later nog steeds genoemd. Het rapporteren van trauma blijkt samen te hangen met de mate van psychopathologie: hoe meer psychiatrische symptomen, hoe vaker meisjes aangeven getraumatiseerd te zijn geweest.

 

CONCLUSIE

Het rapporteren van trauma is zeer onbetrouwbaar bij gedetineerde meisjes. Psychopathologie is niet alleen een resultaat van trauma, maar heeft ook invloed op het rapporteren ervan. Mogelijk is een anamnese gericht op trauma niet goed bruikbaar. Als clinicus is het daarom belangrijker om je te richten op traumagerelateerde psychopathologie dan op een trauma-anamnese alleen.