Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

woensdag 9 april 2014 18:24 - 18:42

S26.4 Het voorspellen van recidiverende alcoholstoornissen in de algemene bevolking

Tuithof, M., Have, M. ten, Brink, W. van den, Vollebergh, W.A.M., Graaf, R. de

Voorzitter(s): J. Spijker

Locatie(s): Zaal 04/05

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Wereldwijd is weinig bekend over recidiverende alcoholstoornissen in de algemene bevolking omdat longitudinaal bevolkingsonderzoek schaars is.

 

DOEL

Recidief voorspellen aan de hand van de mate van vroeger alcoholgebruik, het aantal en de soort symptomen ooit in het leven, en hoog huidig alcoholgebruik.

 

METHODEN

Data van de eerste twee metingen van NEMESIS-2 (2007-2009; 2010-2012), een longitudinale bevolkingsstudie onder volwassenen. Voorspellers van recidief werden onderzocht met Cox-regressieanalyse bij respondenten die ooit in het leven maar niet in de 12 maanden voor de eerste meting een DSM-5-alcoholstoornis hadden (n=506).

 

RESULTATEN

Het cumulatieve percentage mensen dat recidiveerde was 5,6% na 5 jaar, 9,1% na 10 jaar en 12,0% na 20 jaar. Laag (=14/21 glazen alcohol per week voor vrouwen/mannen), matig (15-28/22-42) en hoog (=29/43) vroeger alcoholgebruik kwamen elk bij een derde van de mensen voor. Daarnaast rapporteerde 71,6% een milde (2-3 symptomen), 14,0% een matige (4-5 symptomen) en 14,4% een ernstige (6+ symptomen) alcoholstoornis ooit in het leven. Matig en hoog vroeger alcoholgebruik, een ernstige alcoholstoornis en hoog (=8/15) huidig alcoholgebruik waren elk geassocieerd met drie tot vijf keer zoveel kans op recidief. Van de 11 afzonderlijke symptomen was alleen het symptoom ‘verminderde controle over gebruik’ een sterke voorspeller van recidief. De verhoogde kans op recidief van minstens matig vroeger alcoholgebruik of een ernstige alcoholstoornis werd meer dan verdubbeld indien mensen daarnaast een huidig hoge mate van alcoholgebruik hadden.

 

CONCLUSIE

Hoewel slechts een minderheid recidiveerde, was deze kans aanzienlijk verhoogd bij aanwezigheid van minstens matig vroeger alcoholgebruik, een ernstige alcoholstoornis ooit in het leven en het symptoom ‘verminderde controle over gebruik’. Vanwege de lage prevalentie lijkt vooral een ernstige alcoholstoornis (6+ symptomen) een efficiënt uitgangspunt voor gerichte preventie van recidief. Daarnaast lijkt reduceren van huidig hoog alcoholgebruik van belang omdat dit in combinatie met andere risico-indicatoren resulteerde in een extra hoge kans op recidief.