Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

woensdag 9 april 2014 18:42 - 19:00

S26.5 Risicofactoren voor stemmings- en angststoornissen bij mantelzorgers

Tuithof, M., Have, M. ten, Dorsselaer, S. van, Graaf, R. de

Voorzitter(s): J. Spijker

Locatie(s): Zaal 04/05

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Het overheidsbeleid is erop gericht de kosten van de gezondheidszorg te beperken en burgers meer verantwoordelijk te maken om zorg en ondersteuning vanuit hun sociale netwerk te organiseren. Het is daarom gewenst om te weten te komen wat het effect is van het verlenen van deze zorg op de psychische gezondheid van mantelzorgers, en wat risicofactoren zijn voor psychische problematiek.

 

DOEL

Onderzoeken 1) hoe vaak mantelzorg wordt gegeven in de algemene bevolking; 2) of stemmings- en angststoornissen vaker voorkomen bij mantelzorgers; en 3) welke risicofactoren (demografie, mantelzorggerelateerde factoren en sociale steun) er voor stemmings- of angststoornissen bij mantelzorgers zijn.

 

METHODEN

Data van de tweede meting van de algemene bevolkingsstudie NEMESIS-2 (2010-2012) onder 5.303 respondenten. Mantelzorg werd ruim gedefinieerd als het verlenen van enigerlei zorg aan iemand in het sociale netwerk.

 

RESULTATEN

Mantelzorg werd verleend door een derde van de respondenten (31,1%; n=1.759). In vergelijking met mensen die geen mantelzorg verleenden, waren mantelzorgers vaker vrouw, ouder, zonder partner en werkten ze minder uur per week. Mantelzorgers hadden geen grotere kans op een stemmings- of angststoornis, ook niet bij een strengere definitie van mantelzorg. Eerste resultaten van de risicofactoren laten zien dat een stemmings- of angststoornis binnen de groep mantelzorgers samenhing met de demografische variabelen jongere leeftijd, minder uur per week werken en zonder partner wonen, met de mantelzorggerelateerde factoren, een eerstegraads familielid, partner of goede vriend verzorgen, emotionele steun bieden en langer dan een jaar zorg verlenen, en met zelf beperkte sociale steun ervaren.

 

CONCLUSIE

Mantelzorg verlenen komt veel voor in de algemene bevolking, maar hangt niet samen met een grotere kans op een stemmings- of angststoornis, mogelijk omdat mantelzorgers binnen de algemene populatie een relatief gezonde groep vormen. Toch is de kans op een stemmings- of angststoornis aanzienlijk verhoogd bij aanwezigheid van een van de risicofactoren. De gevonden risicofactoren kunnen daarom gebruikt worden voor een focus van preventieprogramma’s op de groepen mantelzorgers met een verhoogd risico.