Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

woensdag 9 april 2014 17:30 - 19:00

D09 Psychiater, politie en publieke veiligheid: wie doet wat?

Duits, N., Rinne, T., Voerman, B., Mulder, C.L., Tielens, J.A.E.

Voorzitter(s): N. Duits, C.L. Mulder, T. Rinne, J. Tielens & B. Voerman

Locatie(s): Zaal 01

Categorie(ën):

INHOUD

De psychiater heeft te maken met de omgeving van de patiënt en met de publieke veiligheid. De psychiater heeft daardoor te maken met politie en justitie. Dat stelt zijn medisch handelen en de omgang met zijn beroepsgeheim op de proef. Sommigen worden onzeker van de bijbehorende dilemma’s, anderen stellen zich praktisch op, en weer anderen formeel. Het beroepsgeheim is niet absoluut, en het biedt geen excuus om niet te handelen als de patiënt gevaar oplevert voor anderen.

De discussie over de verantwoordelijkheden van psychiaters voor de openbare veiligheid en hoe om te gaan met politie en justitie is opgelaaid en openbaar geworden naar aanleiding van het onderzoek naar Tristan van der V., de dader van de schietpartij in Alphen aan den Rijn in april 2011. De discussie richt zich ook op risico-inschatting en op het delen van informatie.

De KNMG actualiseerde de informatie over het beroepsgeheim en hoe om te gaan met politie en justitie (www.knmg.artsennet.nl). Ook GGZ Nederland ontwikkelde in 2012 een handreiking ‘Beroepsgeheim, zes stappen voor zorgvuldig handelen’ (www.ggznederland.nl).

Het is de vraag of handreikingen en meldcodes voldoen als een patiënt mogelijk gevaar oplevert voor anderen. Hoe gaat de psychiater om met bemoeizorg en met de politie? Hoe moet je handelen? Wie heeft welke verantwoordelijkheden? Hoe risico’s in te schatten? Wanneer en met wie en hoe wordt welke informatie gedeeld? Hoe om te gaan met het beroepsgeheim en een conflict van plichten?

Deze vragen en onderwerpen komen in de discussiebijeenkomst aan de orde vanuit verschillend maar vooral praktisch perspectief: de bemoeienis van de politie met zorgwekkende dreigers, en de psychiatrische bemoeizorg van overlastgevers vanuit zowel wetenschappelijk als praktisch perspectief in afstemming met politie en justitie.

 

VORM

Er worden drie korte presentaties gegeven om nadien tot discussie te komen, door:

-       mevr. drs. B. Voerman, psycholoog politie: ‘Dreigingsmanagement solistische dreigers van gezagsdragers’

-       Prof. dr. C.L. Mulder, psychiater: ‘De psychiater als politieagent en beschermheer‘

-       J. Tielens, psychiater: ‘De enige schuldige bij een verwarde in de cel is de dokter’

 

STELLINGEN

  1. Een betere zorg begint bij de politie.
  2. Effectieve psychiatrische zorg voorkomt politiezorg.
  3. Mensen met een psychiatrische stoornis krijgen te vaak straf.

 

LEERDOELEN

-       Inzicht in de praktijk van bemoeizorg en samenwerking met de politie.

-       Inzicht in handelingsmogelijkheden bij psychiatrische patiënten in relatie tot gevaar voor anderen en openbare veiligheid.

-       Inzicht in risicotaxatie en dreigingsmanagement van zorgwekkende solistische dreigers.

 

LITERATUURVERWIJZING

  1. Gellerman, D.M., Suddath, R. (2005). Violent fantasy, dangerousness, and the duty to warn and protect. J Am Acad Psychiatry Law;33(4), 484-95.
  2. GGZ Nederland (2012). Handreiking Beroepsgeheim, zes stappen voor zorgvuldig handelen (www.ggznederland.nl).
  3. James, D. V., Mullen, P. E. , Pathe, M. T. Meloy, J. R. Preston, L. F., Darnley, B., & Farnham, F. R. (2009). Stalkers and harassers of royalty: the role of mental illness and motivation. Psychological Medicine 39(9), 479-90. doi: 10.1017/S0033291709005443.
  4. KNMG (2012). Handreiking Beroepsgeheim en politie/justitie (www.knmg.artsennet.nl)
  5. Staring, A.B.P., Mulder, C.L., Blauw, E. (2012). The effects of Assertive Community Treatment including Integrated Dual Diagnosis Treatment on nuisance acts and crimes in dual-diagnosis patients. Community Mental Health Journal; 48, 150-152