Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

woensdag 9 april 2014 17:30 - 19:00

W19 Adherence: de therapiebooster!

Wit, I.H. de, Broekema, W.J.

Voorzitter(s): W.J. Broekema & I.H. de Wit

Locatie(s): Zaal 06

Categorie(ën):

INHOUD

Hoe motiveren we onze patiёnten zo dat de farmacotherapie ook slaagt? En hoe ondersteunen wij hen daarbij? Medicatie is zeer effectief bij onder meer bipolaire stoornis en schizofrenie. Onderzoek laat zien dat non-adherence een van de belangrijkste voorspellers is van een terugval en dat non-adherence veel vaker voorkomt dan psychiaters en patiёnten denken. Non-adherence leidt ook tot meer opnames, lagere kwaliteit van leven, afname van sociale relaties, en afname van dagelijkse activiteiten.

Dit heeft grote gevolgen voor het beloop van de ziekte.

Tijdens de workshop zullen de deelnemers specifieke kennis opdoen over bovenstaande aspecten.

Op grond van de literatuur worden evidence-based interventies genoemd die de adherence bij patiёnten verbeteren. Deze bestaan onder meer uit een set van aanbevolen interventies voor onder andere een speciële anamnese gericht op adherence en een korte gevalideerde vragenlijst. In de workshop wordt veel ruimte geboden voor discussie en oefenen.

 

VORM

Inleiding over de omvang van non-adherence en het belang voor de dagelijkse praktijk. Interventies voor onder meer een speciële anamnese ter verbetering van de adherence. Introductie van vragenlijst BARS (Brief Adherence Rating Scale).

 

LEERDOELEN

Aan het einde van de workshop heeft de deelnemer

  • De vaardigheid om een toegespitste speciële anamnese af te nemen;
  • Voldoende kennis van effectieve interventies om de medicatietrouw in te schatten en te verbeteren.