Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 9:14 - 9:36

S27.3 De interactie tussen genetische kwetsbaarheid voor psychose en een vijandige virtuele sociale omgeving bij het ontstaan van achterdocht en stress

Pot-Kolder, R.M.C.A., Counotte, J., Gaag, M. van der , Veling, W.

Voorzitter(s): W. Veling

Locatie(s): Pieter Baan

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Er is steeds meer aandacht voor de invloed van sociale omgevingen bij het ontstaan van een psychose. Tot nu toe blijft het echter grotendeels onbekend hoe de dagelijkse sociale omgeving in interactie met genetische kwetsbaarheid leidt tot symptomen van een psychose, zoals achterdocht. Met behulp van Virtual Reality kunnen personen in een experimentele setting worden blootgesteld aan sociale stressoren, en kunnen verbanden tussen de sociale omgeving en psychose onderzocht worden.

 

DOEL

Het ontstaan van achterdocht en stress in reactie op virtuele sociale stressoren onderzoeken in personen met oplopende kwetsbaarheid voor psychose.

 

METHODEN

Vier groepen met oplopende kwetsbaarheid voor psychose (gezonde controlepersonen, broers en zussen van mensen met een psychose, mensen met een ‘at risk mental state’ (ARMS) en patiënten met een vroege psychose) werden blootgesteld aan vijf virtuele sociale omgevingen. De virtuele omgeving varieerde in drukte, etnische densiteit en vijandigheid van avatars. Proefpersonen werd na elke omgeving gevraagd naar de mate van stress en achterdocht die zij hadden ervaren ten opzichte van avatars.

 

RESULTATEN

Patiënten met een vroege psychose (n=29) of ARMS (n=11) rapporteerden meer stress dan gezonde broers en zussen (n=2) of gezonde controlepersonen (n=12), zowel voor de start van experimenten (Mann-Whitney U test: p=0.008) als tijdens de experimenten (Mann-Whitney U test: p=0.039). In alle groepen was een toename van virtuele sociale stressoren geassocieerd met een toename van achterdochtige gedachten (F=5.941, df=8, p<0.001). In de meest vijandige omgeving hadden alle groepen een vergelijkbare en hoge mate van achterdochtige gedachten. Bij gezonde controlepersonen bleef hierbij de ervaren stress laag.

 

CONCLUSIE

Personen met een hoge kwetsbaarheid voor psychose ervaren meer stress bij dezelfde mate van achterdochtige ideeën in een vijandige sociale omgeving.