Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 8:30 - 9:00

S28.2 Het effect van muziektherapie voor het verminderen van probleemgedrag bij mensen met dementie

Vink, A.C., Kok, R.M.

Voorzitter(s): R.M. Kok

Locatie(s): Johannes Ramaer

Categorie(ën):

ACHTERGROND

In het verpleeghuis heeft 80 procent van de mensen met dementie gedragsproblemen [3]. Muziektherapie kan probleemgedrag verminderen bij mensen met dementie [4].

 

DOEL

Binnen deze studie is gekeken naar de effectiviteit van muziektherapie in vergelijking met activiteitenbegeleiding in het verminderen van agitatie en andere gedragsproblemen bij verpleeghuisbewoners met dementie.

 

METHODEN

Bewoners uit 6 verpleeghuizen werden gerandomiseerd naar muziektherapie of activiteitenbegeleiding. Beide interventies werden twee keer in de week aangeboden, gedurende vier maanden. Veranderingen in agitatie werden gemeten met een aangepaste versie van de Cohen-Mansfield Agitation Inventory (CMAI) vier keer per interventiedag: een uur voorafgaand aan de interventie en 1, 2 en 4 uur na afloop van de interventie. Veranderingen in neuropsychiatrische symptomen werden gemeten met de Neuropsychiatric Inventory-Questionnaire (NPI-Q), die iedere twee weken gedurende de interventieperiode werd afgenomen. Data zijn geanalyseerd via een mixed model-analyse, met herhaalde metingen.

 

RESULTATEN

In totaal zijn 210 bewoners gescreend met de CMAI, waarna 94 bewoners die hoger scoorden dan 44 zijn gerandomiseerd. De CMAI-scores zijn geanalyseerd voor 77 mensen met dementie (43 in de muziektherapiegroep en 34 in de activiteitenbegeleidinggroep). In beide groepen leidde de interventie tot een vermindering van agitatie op vier uur na de therapie in vergelijking met baseline, maar het verschil tussen beide interventies was niet significant (F = 2.885; p = 0.09). De NPI-Q-scores zijn geanalyseerd voor 74 deelnemers (n=42 muziektherapie; n=32 activiteitenbegeleiding). In beide groepen verminderde de totale NPI-Q-score, met een grotere verbetering in de muziektherapiegroep in vergelijking met de activiteitenconditie (F=6.753; p=0.010).

 

CONCLUSIE

Muziektherapie is niet effectiever dan activiteitenbegeleiding in het reduceren van agitatie gedurende de eerste uren na de interventie, maar wel effectiever in het reduceren van neuropsychiatrische symptomen gedurende de interventieperiode.

 

LITERATUURVERWIJZING

Cohen-Mansfield, J. & Billig N. (1986). Agitated behaviors in the elderly. A conceptual review. J Am Geriatr Soc.;34(10):711-21.

Cummings, J. L., Mega, M. et al. (1994). The Neuropsychiatric Inventory: comprehensive assessment of psychopathology in dementia. Neurology 44(12): 2308-2314.

Zuidema, S. U., Derksen, E., Verhey, F. R. & Koopmans, R. T. (2007) Prevalence of neuropsychiatric symptoms in a large sample of Dutch nursing home patients with dementia. International Journal of Geriatric Psychiatry 22(7): 632-638.

Vink A.C., Bruinsma, M.S. & Scholten, R.J.P.M. (2011). Music therapy for people with dementia. Cochrane Database of Systematic Reviews.

Vink, A. C. (2013). Music therapy for dementia: The effect of music therapy in reducing behavioural problems in elderly people with dementia. Proefschrift, Rijksuniversiteit Groningen, retrieved from: http://dissertations.ub.rug.nl/faculties/medicine/2013/a.c.vink/