Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 9:00 - 9:30

S28.3 Effectiviteit van de geestelijke gezondheidszorg voor ouderen

Veerbeek, M.A., Kok, R.M.

Voorzitter(s): R.M. Kok

Locatie(s): Johannes Ramaer

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Gezien de negatieve gevolgen van een psychische stoornis bij ouderen is goede behandeling van belang. Mijn proefschrift richt zich daarom op drie aspecten: 1) de herkenning en behandeling van psychische klachten bij ouderen door de huisarts; 2) ontwikkelingen in het gebruik van gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg (gzz) door ouderen; 3) de effectiviteit van de ambulante ouderenpsychiatrie in de dagelijkse praktijk.

 

DOEL

Tijdens deze presentatie zal ik ingaan op het derde aspect. Er is onderzocht in hoeverre het functioneren van ouderen verbetert binnen een jaar na aanvang van de behandeling en welke factoren daarbij voorspellend zijn. Dit is zowel nagegaan voor de totale groep ouderen met een psychiatrische stoornis, als voor de subgroep met een depressie.

 

METHODEN

Data van de Monitor Geestelijke Gezondheidszorg Ouderen (MEMO) zijn gebruikt. Doel van MEMO was om een landelijk beeld te verkrijgen van de kwaliteit van de ggz voor ouderen. Om de mate van verbetering te bepalen is Cohen’s ‘d effect size’ berekend. Hiervoor is gebruik gemaakt van de voor- en nameting van 704 ouderen op de Health of the Nation Outcome Scales (HoNOS 65+). Bij de subgroep ouderen met een depressie (n = 236) is tevens gebruik gemaakt van de voor- en nameting op de verkorte versie van de Geriatric Depression Scale (GDS-15). Factoren die de uitkomst voorspellen, zijn geanalyseerd met behulp van lineaire regressie.

 

RESULTATEN

Bij de totale groep ouderen bleek het functioneren in grote mate verbeterd. De volgende factoren bleken voorspellend: functioneren bij aanvang, comorbide persoonlijkheidsproblematiek, lichamelijke comorbiditeit en het meemaken van life-events. Bij ouderen met een depressie bleken de klachten eveneens sterk verminderd. In deze subgroep bleken twee factoren voorspellend: mate van depressieve klachten bij aanvang en het meemaken van negatieve levensgebeurtenissen.

 

CONCLUSIE

Het functioneren van ouderen is in grote mate verbeterd na behandeling in de ambulante ggz.