Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 9:30 - 10:00

S28.4 De Gestructureerde Medicatie Anamnese (GMA): een methode om medicatiegebruik door patiënten beter in beeld te krijgen

Drenth-van Maanen, A.C., Kok, R.M.

Voorzitter(s): R.M. Kok

Locatie(s): Johannes Ramaer

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Bij opname in het ziekenhuis of een psychiatrische instelling is het van belang om een compleet en correct overzicht te hebben van het actuele medicatiegebruik van de patiënt. Dit wordt bij opname meestal bij de patiënt nagevraagd. Onjuistheden in deze medicatieanamnese kunnen leiden tot voorschrijffouten met mogelijk schadelijke effecten voor de patiënt.

 

DOEL

Onderzoeken of de Gestructureerde Medicatie Anamnese (GMA) toegevoegde waarde heeft bij het afnemen van de medicatieanamnese.

 

METHODEN

Prospectieve observationele studie op een afdeling geriatrie van een academisch ziekenhuis en een kliniek voor ouderenpsychiatrie. Bij opname werd de medicatieanamnese afgenomen volgens de ter plaatse gebruikelijke methode. Zo spoedig mogelijk hierna werd de GMA afgenomen, een vragenlijst bestaande uit 21 vragen toespitsend op actueel medicatiegebruik, toepassing, kennis en houding ten op zichte van medicatie. Hierbij werd gebruik gemaakt van de afleverhistorie van de apotheek en meegebrachte medicatie van thuis (inclusief zelfzorggeneesmiddelen). Het aantal discrepanties tussen de reguliere medicatieanamnese en de GMA werd vastgesteld. De potentiële klinische relevantie werd beoordeeld door een expertpanel. Gedurende de opname werden de patiënten vervolgd op het optreden van klachten die herleid konden worden tot een discrepantie in de medicatieanamnese bij opname.

 

RESULTATEN

Er werden 100 patiënten geïncludeerd vanuit de afdeling geriatrie en 50 vanuit de kliniek voor ouderenpsychiatrie. Discrepanties in de medicatieanamnese werden gevonden bij respectievelijk 92 procent en 78 procent van de patiënten, met een mediaan van 3, respectievelijk 2, per patiënt. Driekwart van de discrepanties was potentieel klinisch relevant en leidde bij 21 procent, respectievelijk 14 procent van de patiënten daadwerkelijk tot negatieve gevolgen voor de patiënt. Het afnemen van de GMA duurde gemiddeld 12 minuten.

 

CONCLUSIE

De GMA is een goede methode om het medicatiegebruik in de thuissituatie in kaart te brengen en kan potentieel ongemak of klinische verslechtering bij de patiënt voorkomen.