Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 8:30 - 8:52

S29.1 ‘Positieve psychiatrie’ als visie van GGNet, een ggz-instelling

Dellemann, O.R.J.

Voorzitter(s): O.R.J. Delleman

Locatie(s): Zaal 04/05

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Positieve geestelijke gezondheidszorg toegepast in de psychiatrie zou men ‘positieve psychiatrie’ kunnen noemen. GGNet, een ggz-instelling, koos in mei 2013 ‘positieve psychiatrie’ als haar nieuwe visie. ‘Positieve psychiatrie’ is een verzamelbegrip, gevoed vanuit drie bronnen: positieve psychologie, hersteldenken en kennis van aspecifieke factoren in de behandeling. De netwerkbenadering, zoals onder anderen gepropageerd door Cramer en Van Os, kan behulpzaam zijn om de keuze voor een op de patiënt toegesneden selectie van kernsymptomen, kracht en ambitie (elk in relatie tot een specifieke context) conceptueel te onderbouwen. Toegelicht wordt het waarom van de keuze voor ‘positieve psychiatrie’, en de manier waarop dit in de praktijk vorm kan krijgen.

 

DOEL

Het implementeren en evalueren binnen GGNet van het diagnosticeren en behandelen van patiënten vanuit een positief psychiatrische visie.

 

METHODEN

Om het doel te realiseren is GGNet een samenwerkingsovereenkomst aangegaan met de vakgroep Psychologie, Gezondheid en Techniek (PGT) van de Universiteit Twente. Deze vakgroep beschikt over relevante kennis op het gebied van de positieve psychologie en de manier waarop dit technisch ondersteund geïmplementeerd kan worden in de diagnostiek en de behandeling.

 

RESULTATEN

Geschetst wordt hoe de implementatie van positieve psychiatrie als visie vorm krijgt binnen GGNet, en hoe de samenwerking tussen GGNet en de vakgroep PGT hieraan bijdraagt.

 

CONCLUSIE

Het vormgeven van diagnostiek en behandeling vanuit de geschetste visie levert een kwalitatief betere patiëntenzorg op. In een tijd van bezuinigingen is de implementatie haalbaar, en strategisch van belang.

 

LITERATUURVERWIJZING

Cramer, A.O.J., (2013). The glue of abnormal mental life. Networks of interacting thougths, feelings and behaviors. Proefschrift Universiteit Amsterdam: Ipskamp Drukkers.

Dellemann, O.R.J., (2013). Positieve Geestelijke Gezondheidszorg. Hoofdstuk in Handboek Positieve Psychologie: theorie, onderzoek en toepassingen. Verschijnt 11-11-2013.

Os, J., van, Myin- Germeys I. e.a. (2013). Diagnose 2.0: Een nieuw systeem van Diagnose en Behandeling voor de Psychiatrie. Afdeling Psychiatrie en Psychologie Maastricht UMC +. Tekst ten behoeve van het aanvragen van een onderzoeksubsidie.