Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 8:30 - 10:00

W24 Omgaan met suïcidaliteit: ervarend leren in risicotaxatie en behandeling

Nijs, M.G.

Voorzitter(s): M.G. Nys

Locatie(s): Zaal 01

Categorie(ën):

INHOUD

Het beoordelen van suïcidaliteit is binnen de psychiatrie vrijwel dagelijks werk. Het is opmerkelijk dat professionals vaak niet op een systematische manier een suïcide-risicotaxatie verrichten.

In deze workshop worden deelnemers uitgenodigd – conform de voorhanden zijnde nationale en internationale richtlijnen en literatuur – een suïcide-risicotaxatie in de praktijk te brengen. De nadruk ligt op het kunnen toepassen van de aangedragen kennis. Een professioneel acteur zal rollen spelen van suïcidale patiёnten. De deelnemers spelen de rol van therapeut. Het volstaat niet om alleen de risico’s op suïcide te onderzoeken: het is de bedoeling dat ook door gerichte interventies de risico's worden verminderd.

 

VORM

De workshop bestaat uit drie onderdelen. De nadruk ligt op het verwerven van klinische vaardigheden. In rollenspelen met als tegenspeler een professioneel acteur kan worden geoefend met de verkregen kennis.

In deel 1 worden – na een korte inleiding waarin een kader wordt geboden – de deelnemers uitgenodigd in rollenspelen te oefenen met het taxeren van suïciderisico’s. Ze zijn in staat een behandelplan op te stellen.

In deel 2 wordt een model gepresenteerd dat chronisch suïcidale patiёnten (vaak bij persoonlijkheidsstoornissen) vaardigheden leert. De deelnemers kunnen oefenen met het in de praktijk brengen van dit model.

In deel 3 is het onderwerp: hoe om te gaan met ‘manipulatieve suïcidaliteit’.

 

LEERDOELEN

  • Het systematisch verrichten van een risicotaxatie suïcidaliteit.
  • Kennis nemen van een model hoe om te gaan met chronische suïcidaliteit.
  • Kennis nemen van een model hoe om te gaan met het dreigen met suïcidaliteit.

 

LITERATUURVERWIJZING

  1. A.M. van Hemert, A.J.F.M. Kerkhof, J. de Keijser, B. Verwey, C. van Boven, J.W. Hummelen, M.H. de Groot, P. Lucassen, J. Meerdinkveldboom, M. Steendam, B. Stringer en A.A. Verlinde (werkgroep) en G. van de Glind (projectleiding).
  2. Multidisciplinaire richtlijn diagnostiek en behandeling van suïcidaal gedrag. De Tijdstroom 2012.