Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 8:30 - 10:00

W25 De geneeskundige verklaring : hoe gemotiveerd?

Hondius, A.J.K., Zuijderhoudt, R.H., Sikkens, E.P.K., Hummelen, J.W.

Voorzitter(s): A.J.K. Hondius, J.W. Hummelen, R. Sikkens & R.H. Zuijderhoudt

Locatie(s): Zaal 02/03

Categorie(ën):

INHOUD

De geneeskundige verklaring is een kerndocument dat nodig is voor een beslissing van de rechter om iemand wegens een geestesstoornis van zijn vrijheid te beroven, krachtens mensenrechtenverdragen gemotiveerd en opgesteld door een medisch expert, in Nederland de psychiater.

Hoe gaat de Nederlandse psychiatrie om met geneeskundige verklaringen? Waar moet een geneeskundige verklaring aan voldoen? Is iedere psychiater bekwaam? Zijn er andere specialisten medisch expert in civielrechtelijke of strafrechtelijke procedures?

Nieuwe wetten – de Wet forensische zorg (Wfz) en de Wet verplichte GGZ (WvGGZ) bieden een ruimere mogelijkheid voor een strafrechter om een (civiele) zorgmachtiging op te leggen bij justitiabelen. Welke informatie heeft de strafrechter van wie nodig? De rapportage van de ProJustitia-rapporteur? Of is die PJ-informatie niet van toepassing, omdat het een retrospectieve beoordeling van een geestesstoornis is in relatie met het delict, terwijl de WvGGZ een prospectieve beoordeling vraagt (verplichte zorg om schade te voorkomen). Zijn geneeskundige verklaringen in civielrechtelijke en strafrechtelijke procedures van eenzelfde validiteit? Of is het inzetten van taxatie-instrumenten de uitkomst om alle partijen weer valide tot elkaar te brengen? In deze workshop zoeken psychiaters antwoorden en worden ze gemotiveerd om hun bekwaamheid verder uit te bouwen.

 

VORM

Drie inleidingen en interactieve discussie. Zuiderhoudt spreekt over de geneeskundige verklaring en medisch expert. Sikkens gaat in op het schakelartikel Wfz (2.3) en de geneeskundige verklaring die aan de strafrechter wordt voorgelegd. Hummelen bespreekt de (on)mogelijkheden van inzet van taxatie-instrumenten.

 

LEERDOELEN

  • Zicht geven op aard en opzet van een geneeskundige verklaring en op vereiste bekwaamheden in de forensische en civiele praktijk.
  • Bewustwording van knelpunten en mogelijkheden rond de geneeskundige verklaring in het kader van twee geschakelde wetten.

 

LITERATUURVERWIJZING

  • Wet Bopz, Wet verplichte GGZ, Wet forensische zorg.