Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 8:30 - 10:00

W26 Psylink Hersenkrakers: PTSS. Hoe hersenonderzoek leidt tot een beter begrip van psychiatrische symptomen en een slimmere behandeling

Marle, H.J.F. van, Schubart, C.D., Somers, M., Schellekens, A.F.A.

Voorzitter(s): H.J.F. van Marle, A.F.A. Schellekens, C.D. Schubart & M. Somers

Locatie(s): Zaal 07

Categorie(ën):

INHOUD

Tienduizenden hersenonderzoekers (een getal dat vele malen hoger ligt dan het aantal psychiaters) houden zich vanuit de cognitive neuroscience bezig met fundamenteel onderzoek naar zaken als angst, empathie, emotieregulatie en motivatie. De klinische verstoring van deze hersenfuncties vindt zijn plaats in de psychiatrie. Maar kunnen we vanuit dit onderzoek ook echt iets leren over psychiatrische ziekte?

In deze jaarlijks terugkerende workshop, georganiseerd door NVvP-platform Psylink en gericht op de nieuwsgierige, wetenschappelijk georiënteerde aios en psychiater, wordt gepoogd om tot een beter begrip van een psychiatrische stoornis te komen vanuit het beter begrijpen van de gerelateerde en aangedane hersenfunctie(s). Wat moet je weten over ‘fear conditioning’ en extinctie voordat je een angststoornis echt kan begrijpen? En snap je de ‘craving’ van een verslaafde patiёnt beter als je bekend bent met recent onderzoek naar het beloningssysteem?

 

VORM

Per workshop wordt een ziektebeeld of ziektedimensie behandeld volgens een vast format. Een clinicus, ervaren met het ziektebeeld, introduceert een vignet. Vervolgens geven een of twee gerenommeerde hersenonderzoekers een aantal korte, maar inzichtelijke lezingen over de belangrijkste neurobiologische constructen die in verband kunnen worden gebracht met de stoornis. De clinicus en de onderzoeker proberen vervolgens samen de symptomatologie uit het vignet te begrijpen, vanuit de nieuw verworven kennis over het construct. Tot slot worden alle aanwezigen uitgenodigd om na te denken over de vraag hoe deze nieuwe inzichten kunnen leiden tot nieuwe mogelijkheden voor behandeling.

De eerste workshop in deze nieuwe serie is gewijd aan PTSS. Na de introductie van het vignet wordt u bijgepraat over recent onderzoek naar onder andere de relatie tussen stress en geheugen, angstconditionering, reconsolidatie en extinctie van geheugen. Hoe begrijpen wij vanuit dit onderzoek de invaliderende symptomen uit het vignet, zoals herbelevingen, verhoogde vigilantie en dissociatie? Tot slot wordt gebrainstormd over recent ontwikkelde therapieёn voor PTSS, zoals drug-enhanced psychotherapieën, en wellicht toekomstige, meer experimentele behandelvormen, zoals slaaptherapie.